20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 20 Novembar 2012 09:50

Premijerov zahtjev za 26.11.

Dan državnosti 25. novembar jedan je od najvažnijih dana u historiji Bosne i Hercegovine i jedna od tekovina od koje nikada, ni po koju cijenu ne smijemo odustati, izjavio je premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.On je za Federalnu novinsku agenciju rekao kako građani BiH koji ovaj dan osjećaju i doživljavaju kao potvrdu hiljadugodišnje opstojnosti BiH, zaslužuju priliku da taj dan obilježe na dostojan način i to im niko ne smije uskratiti.

 

- Najmanje što mi u Vladi možemo uraditi jeste da osiguramo neradni dan onima koji Dan državnosti žele obilježiti u takvom, patriotskom duhu, kazao je Nikšić i dodao kako je već zatražio da se na sjednici Vlade FBiH u četvrtak donese odluka da se ponedjeljak 26. novembra u FBiH proglasi neradnim danom.

 

- Mogućnost da se Dan državnosti naše domovine obilježi na adekvatan način ne smije postati žrtvom birokratskog tumačenja propisa. Budućnost BiH moguća je samo na načelima ZAVNOBiH-a koji garantiraju jednakost svih naroda i građana BiH na cijelom njenom teritoriju i ti principi se moraju propagirati na sve načine. BiH je naša jedina domovina i zato Dan državnosti građani moraju imati priliku obilježiti kao istinski praznik svoje domovine, kazao je federalni premijer Nermin Nikšić za Fenu. Jučer su iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH saopćili kako se Dan državnosti BiH, 25. novembar, obilježava samo na dan praznika.