29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 17 Novembar 2012 11:00

Galerija: 20.godina Sedme

Danas je u kasarni koja nosi naziv po ovoj jedinici, obilježeno dvadeset godina Sedme muslimanske viteške brigade. Zenicablog vam donosi foto galeriju sa Programa sjećanja na minuli rat i šehide Sedme.

 

 

Klikni ovdje da vidiš galeriju

 

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Sedme muslimanske brigade obilježena je godišnjica formiranja ove jedinice, koja je slovila kao najveća ratna jedinica Armije Republike BiH. Ispred spomenika šehidima Sedme, jučer su se okupili učesnici rata i bivši pripadnici, koji su se podsjetili na ratni put ove brigade. Prisutnima se obratio ratni komandant Trećeg korpusa ARBiH Sakib Mahmuljin. Uz obraćanja, proučena je i šehidska dova. Cvijeće na spomenik šehidima Sedme položili su predstavnici Općine Zenica, Ministarstva za boračka pitanja Vlade ZDK, JOB-a Unije veterana, Udruženja UBNOAR-a Zenice, 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, te Udruženja porodica šehida.

 

Tokom četiri ratne godine kroz Sedmu je prošlo 6.380 boraca iz 60 općina BiH, od kojih je 237 dalo život za domovinu, dok je 31 pripadnik Sedme je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "zlatni ljiljan". Brigada je imala manevarski karakter, djelovala je na trideset tri ratišta širom BiH od početka do kraja rata. Sama brigada je dobila ratne prefikse "slavna", "viteška", a od 7. juna 1995. i "viteška oslobodilačka". Njeni komandanti, su od osnivanja do gašenja uokviru reformi Vojske Federacije su bili bili Asim Koričić, Amir Kubura, Šerif Patković, Halil Brzina, Husein Tursun i Jasmin Šarić.