16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Novembar 2012 13:45

Galerija: Upozorenje o dijabetesu

Udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona i za borbu protiv šećerne bolesti općine Zenica, povodom 14. novembra, Svjetskog dana dijabetesa, organizovala su danas besplatno mjerenje šećera u krvi. Pogledajte zanimljivu foto galeriju Jasmina Hadžića snimljenu na zeničkim ulicama, rondoima i u centru "Džananović". 

 

U akciji organizovanoj na više punktova, učestvovao je veliki broj građana. Istovremeno, pod sloganom „5 do 12“ priređena je i šetnja dijabetičkih bolesnika od prostorija Udruženja u ulici Masaryikova do Shoping centra „Džananović“ na Kamberovića polju, gdje je također organizovana akcija besplatne kontrole šećera u krvi.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU 

 

Danas u svijetu živi više od 366 miliona ljudi s dijabetesom, od toga gotovo 100 miliona ovisi o inzulinu, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije, koje je objavio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, uoči 14. novembra, Svjetskog dana dijabetesa – šećerne bolesti. Tim povodom  su u Zenici Dijabetološka udruženja Federacije, Zeničko – dobojskog kantona i Općine Zenica, zajedno sa Domom zdravlja Zenica, organizovali promotivne akcije «skretanja pažnje» na ovo, sve prisutnije oboljenje. Za mjesta upozorenja odabrani su najprometnije raskrsnice i kružni tokovi u sjedištu ZDK.

 

- Dijabetes je svjetski ubica, odgovoran za preko četiri miliona smrti svake godine. Svjetski dan dijabetesa – šećerne bolesti obilježava se u u više od 160 zemalja svijeta, u preko 200 njezinih članica, a pod vođstvom Međunarodne federacije za dijabetes (IDF).

 

Broj oboljelih u Federaciji svake godine poveća se za desetak hiljada, a već je prešao cifru od 60.000. Poseban problem je što je među njima i oko 500 djece do 14 godina starosti. Više od 1.200 osoba svake godine u FBiH umre direktno od dijabetesa ili indirektno od bolesti uzrokovanih dijabetesom.

 

Vodeći faktori rizika za šećernu bolest su prekomjerna težina (pretilost), te fizička neaktivnost, te nakon njih pušenje i konzumiranje alkohola, uz genetske predispozicije. Ovu bolest ljekari širom svijeta već zovu, čak i u medicinskoj dokumentaciji, «ubica miliona».

 

U povodu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, u jednom broju apoteka u kantonima FBiH biti će organizirano besplatno mjerenje šećera u krvi, a Zavod za javno zdravstvo FBiH će distribuirati apotekama i drugim zdravstvenim ustanovama zdravstveno-promotivni materijal sa porukama o liječenju i prevenciji dijabetesa. U Mostaru će se krajem sedmice održati Prvidijabetološki kongres u FBiH sa međunarodnim učešćem.

 

U FBiH je čak 17 posto prekomjerno teških u skupini najmlađih do pet godina. Djeca školske dobi pokazuju da njih 16 posto nikada ne doručkuje radnim danima, ali da čak 45 – 50 posto svakodnevno konzumira slatkiše ili grickalice. U školskoj dobi je u slobodno vrijeme svakodnevno fizički aktivno samo svako treće dijete, a tek svako sedmo ima redovne fizičke obaveze. Istovremeno, polovina djece gleda televiziju dva do četiri sata dnevno, a svako peto i do osam sati dnevno tokom vikenda.