20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Novembar 2012 08:33

OMS povodom Nove 1434.hg

PORUKA OMS-a POVODOM Nove Hidžretske 1434. godine i 15-togodišnjice Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. Poštovani sugrađani; Dragi prijatelji; Braćo i sestre.


-Mīlād nas podsjeća na rođenje jednog čovjeka koji je promijenio svijet a hidžra nas podsjeća na rađanje jedne zajednice koja je promijenila povijest.Poruka je jasna - više nego ikad ranije čovječanstvo treba da prepozna vrijednost mīlāda Isa (Isusa) sina Merjeminog (Marijinog) i hidžre Muhammeda sina Abdullahovog, a.s. Mīlād i Hidžra su dva povijesna međaša. Prvi nas podsjeća da je čovjek osoba, koja u ljubavi prema Bogu i ljubavi prema čovjeku može mijenjati svijet, a drugi nas podsjeća da je čovjek zajednica, koja u zajedništvu vjere u Boga i povjerenja u čovjeka može mijenjati povijest.Nema sreće pojedinac bez zdrave zajednice, ali ni zajednica ne može opstati bez snažnog pojedinca. Stoga je važno da znakove mīlāda i hidžre čitamo otvorenog srca, jer Isa (Isus) i Muhammed, a.s., su znakovi za sva vremena.


S toga Vam, želimo sretnu, uspješnu i blagoslovljenu Novu Hidžretsku godinu!

 

-Danas, 14.11.2012. godine obilježavamo 15. godišnjicu postojanja i djelovanja Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.Ova značajna godišnjica, sve nas veoma raduje jer je znak da je jedan veliki projekat zajedništva, mira i tolerancije uspio i da je on potvrda naše stoljetne koegzistencije u našoj domovini Bosni i Hercegovoni. Filijala Međureligijskog vijeća – Odbor za međureligijsu saradnju u Zenici, čestita svim kolegama u Sarajevu, Brčkom, Bijeljini i Goraždu godišnjicu, a posebne čestitke upućujemo Skupštini MRV-a BiH i predsjedavajućem vrhbosanskom nadbiskupu gosp. Vinku kardinalu Puljiću.

 

Članovi OMS-a Zenica