Printaj ovu stranu
srijeda, 07 Novembar 2012 05:05

Bolnica nabavlja opremu

U Kantonalnoj bolnici Zenica, premijer Fikret Plevljak, ministrica zdravstva Senka Balorda, predstavnik austrijske “ODELGE” Meho Mušić sa saradnikom Nedžadom Pašićem, predstavnik Trgovinskog odjela austrijske ambasade u BiH Damir Dervišefendić razgovarali su sa direktorom Bahrudinom Hasanbašićem i članovima Stručnog tima Kantonalne bolnice Zenica o daljnjoj realizaciji “austrijskog kredita”. Zadatak članova Stručnog tima jeste da pregledaju tri knjige tenderske dokumentacije u kojima je naveden predmet “austrijskog kredita”, tj. Ugovori o isporuci i ugradnji opreme u novom centralnom operativnom bloku u Kantonalnoj bolnici Zenica.


Na sastanku je premijer Plevljak istakao da je uvidom u knjige potrebno čuti stručno mišljenje ljekara- specijalista i drugog medicinskog osoblja, da je u knjigama navedena sva potrebna oprema, da je riječ o opremi koja po svojoj namjeni i karakteristikama odgovara potrebama Kantonalne bolnice, da je oprema, u smislu njene upotrebe, kompletirana.
- Ovo je završna faza “austrijskog kredita” za podizanje zdravstvenih kapaciteta Kantonalne bolnice Zenica, ovo je i prvi korak u prerastanju Kantonalne bolnice u Klinički centar. Želim se zahvaliti ljekarima, načelnicima Odjela koji su, na sastanku, iskreno i otvoreno govorili na što bi trebalo obratiti pažnju u realizaciji “austrijskog kredita”. Više sam nego uvjeren da će oni svoj dio posla, za koji smo ih mi zamolili da nam pomognu, uraditi kako treba, a kako bismo mogli ići u daljnju realizaciju Ugovora.


Čim potpišemo Ugovor, prvi dio opreme može stići za tri do četiri mjeseca i moći će se koristiti u postojećim kapacitetima, a do tada će početi i građevinski radovi na izgradnji operativnog bloka, kao i nabavka kotlova za energetski blok. Mi moramo našim ljekarima, medicinskom i drugom osoblju omogućiti da se educira u korištenju nove opreme, ali i u primjeni novih metoda zdravstvene zaštite, istakao je premijer Plevljak, nakon sastanka u Kantonalnoj bolnici Zenica.


Vlada ZDK je mišljenja da je veoma važno da cijeli proces realizacije “austrijskog kredita” za Kantonalnu bolnicu Zenica bude transparentan i da za finansijska sredstva, predviđena kreditom, medicinsko osoblje dobije uvjete za rad, a da građani Zeničko- dobojskog kantona dobiju vrhunsku zdravstvenu uslugu.


Pres služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)