19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Oktobar 2012 02:03

Upozorenje BH Telecoma

BH Telecom danas je upozorio svoje korisnike na pojavu lažne poruke o dopuni ultrakredita". Iz BH Telecoma je saopćeno da je od 20. oktobra u Kontakt centru evidentirano šest pojedinačnih prijava korisnika koji su dobili poruku putem SMS-a kojom se na njihov korisnički broj vrši dopuna kredita, a potom traži povrat uplaćenog iznosa. "Riječ je o lažnoj dopuni kredita, s popratnom porukom, u kojoj pošiljatelj poruke 'vraća dug', da bi potom od primatelja zahtievao povrat kredita jer je 'došlo do greške'.

 

Provjerom je ustanovljeno da poruke sličnog sadržaja korisnici dobijaju s drugih korisničkih brojeva, a ne sa servisnog broja za m commerce uslugu te se korisnički račun primaoca poruke ne dopuni za iznos naveden u poruci. U navedenim slučajevima se radi o prevari ili pokušaju prevare korisnika putem sistemske poruke m commerce usluge, s obzirom na to da jedina validna poruka o dopuni ultrakredita ona poruka koja dolazi sa servisnog broja za uslugu m commerce, odnosno sa broja 0611171", kaže se u saopćenju BH Telecoma.

 

Kako se navodi, u toku su provjere svih evidentiranih prijava korisnika te će se nakon dobijanja rezultata poduzeti aktivnosti protiv korisnika spornih ultrabrojeva s kojih dolaze maliciozne SMS poruke. Ukoliko je korisnik bio "žrtva" slične zloupotrebe, potrebno je da se obrati u poslovnicu BH Telecoma i istu pismeno prijavi. Korisnici BH Telecoma se upozoravaju i da obrate pažnju na servisni broj sa kojeg dolazi poruka ukoliko prime poruku o dopuni kredita ili poruku sličnog sadržaja.