20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 Oktobar 2012 21:00

Zenica: (ne)prilagođeni prelazi

Zeničko Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize danas je ispred zgrade Općine Zenica priredilo neobičan performans u invalidskim kolicima, čime je ukazano na potrebu uklanjanja arhitektonskih barijera na mostovima, raskrsnicama, saobraćajnicama i trgovima u Zenici. Ovom predstavom su izrazili svoje negodovanje zbog neprovođenja aktuelnih propisa iz Zakona o građenju i Uredbe o prostornim standardima, urbanističko tehničkim uslovima i normativima za sprečavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih prepreka za lica sa umanjenim tjelesnim mogućnostima.

 

- Osnovni problem su skošenja kojih ima, ali ne služe svojoj namjeni. Invalidima u kolicima nije jednostavno kretati se po gradu, posebno na rondoima, - kaže Harun Aliefendić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica. Paraplegičari smatraju da su izgradnjom GGM-a uništeni ranije dobro uređeni pješački prelazi i skošenja.

 

- Želimo koristiti naše osnovno pravo, pravo na slobodno kretanje, - poručili su iz zeničkog Udruženja paraplegičara, napominjući da će sa ovom problematikom upoznati i nove vijećnike Općinskog vijeća Zenice.

 

parazeic2