29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Oktobar 2012 09:04

FBIH:Mittalu novac za ekologiju

Na osnovu raspisanog “Javnog konkursa za korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša”, donesena jeOdluka o odabiru korisnika sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH na osnovu provedenog Javnog konkursa za korištenje sredstava Fonda u iznosu do 18.832.000,00 KM.Prema ovoj Odluci Upravnog odbora Fonda, odobrena su finansijska sredstva za 104 projekta iz oblasti zaštite okoliša na teritoriji Federacije BiH:


  • Sufinansiranje projekata kanalizacionih sistema i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda urbanih područja - 18 projekata u ukupnom iznosu do 8.322.000,00 KM.
  • Sufinansiranje projekata iz oblasti zaštite voda - 62 projekta u ukupnom iznosu do 7.730.000,00 KM.
  • Sufinansiranje projekata smanjenja emisija štetnih plinova od saobraćaja - 3 projekta u ukupnom iznosu do 250.000,00 KM.
  • Sufinansiranje projekata poboljšanja, očuvanja i monitoringa kvaliteta zraka - 21 projekat u ukupnom iznosu do 2.530.000,00 KM.

Ovo je mogla biti sjajna vijest, jer su konačno počela značajnija ulaganja u zaštitu okoliša, pogotovo ako se zna da Fond ova sredstva obezbjeđuje iz naknada koje plaćaju zagađivači u skladu sa zakonima FBiH. Međutim, kad se pogleda spisak odobrenih projekata, vidjećete da je i kompaniji ArcelorMittal Zenica odobren projekat "Studija izvodljivosti i idejni projekat kompletnog sistema prikupljanja, transporta i prečišćavanje otpadnih voda“ sa iznosom do 50.000,00 KM.

 

Iako je Uredbom o vrstama naknada i kriterijima za obračun naknada za zagađivače zraka koju je Vlada Federacije BiH usvojila prije tačno godinu dana propisano da zagađivači plaćaju 38 KM po toni SO2, 36 KM po toni NO2 i 170 KM po toni prašine koju emituju u atmosferu, prema nama dostupnim informacijama ta sredstva još nisu uplaćena. Do momenta uspostave Registra zagađivača i zagađivanja u FBiH, obveznici plaćanja naknada bili su dužni svoje izvještaje o godišnjim količinama emisija zagadujućih materija dostaviti i na adresu Fonda za zaštitu okoliša u FBiH do 30. juna tekuće godine za prethodnu godinu obračunskog perioda. 30. juni je davno prošao a nema ni izvještaja ni novca za naknadu. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je umjesto Registra zagađivača objavilo samo spisak kompanija koje su dostavile izvještaje za 2011. godinu, ali količine prijavljene u tim izvještajima nisu javno objavljene. Međutim, isti taj Fond dodjeljuje novac za izradu Studije izvodljivosti kompaniji koja je bila dužna dostaviti izvještaj i uplatiti naknadu.

 

Jedini projekat iz Zenice koji je dobio podršku Fonda u iznosu od 300.000,00 KM je "Nabavka, isporuka i održavanje stanica za monitoring kvalitete zraka u općini Zenica". Nadamo se da će ova sredstva biti dovoljna za nabavku monitoring stanica, za koje smo čuli predizborno obećanje da će biti u funkciji do kraja oktobra.

 

Eko forum Zenica

 

Odluku Fonda možete preuzeti ovdje