28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 12 Oktobar 2012 07:23

Matične ćelije lijek budućnosti

Nobelova nagrada za medicinu ove godine otišla je u ruke Japanca Širija Jamanka i Britanca Džona Gurdona, za njihov pionirski rad sa matičnim ćelijama. Žiri Nobelove nagrade izjavio je da njihova otkrića na polju matičnih ćelija označavaju revoluciju u shvatanju kako se razvijaju ćelije i organizmi. Danas se u svijetu odvija preko 4000 studija kojima je glavni cilj da istraže potencijale matičnih ćelija u liječenju nekih od najtežih oboljenja. Matične ćelije se trenutno upotrebljavaju za tretmane oboljenja poput raznih vrsta leukemije, a ove studije imaju namjeru da pronađu lijek za mnoga druga teška oboljenja. Ovaj podatak je jako značajan za preko 2600 porodica iz Bosne i Hercegovine koje su pohranile matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce neposredno nakon poroda, jer će one u slučaju potrebe imati sopstvene matične ćelije koje mogu iskoristiti za potencijalne tretmane.
Dr Kenan Vrca, menadžer za medicinske poslove u FAMILY-PLUS-u, ekskluzivnom i ovlaštenom partneru Cryo-Save-a za BiH kaže da je ovo definitivno veliki trenutak za nauku i naučni svijet jer stavlja matične ćelije u žižu interesovanja kao lijek sadašnjosti i budućnosti.


„Cryo-Save u korak prati ova dostignuća, kao što je i do sada radio kroz ulaganja u istraživanja pohrane i potencijala matičnih ćelija. Jedina smo banka matičnih ćelija koja blisko sarađuje sa institucijama Evropske unije te smo osnivači Međunarodne asocijacije za istraživanje na polju tkivnog inženjeringa ITERA. Osnovni korak ka uspješnom liječenju jesu dobro pripremljeni uzorci matičnih ćelija i mi sarađujemo sa vodećim evropskim institutima i univerzitetima na polju krioprezervacije, kako bi sve bilo na vrhunskom nivou.“, izjavio dr. Vrca.


Prof.dr Mima Fazlagić, medicinski savjetnik Cryo-Save-a, vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija kaže: ”Ako je 20. vijek bio vijek antibiotika, 21. vijek pripada matičnim ćelijama” i dodjelu Nobelove nagrade za istraživanje matičnih ćelija objašnjava kao nagovještaj u kom pravcu će dalje ići medicina.  Cryo-Save je sa preko 222.000 pohranjenih uzoraka iz krvi i tkiva pupčane vrpce vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija. Osnovana je 2000. godine i posjeduje šest vrhunskih laboratorija širom svijeta, u kojima se pohranjuju uzorci iz 43 zemlje na tri kontinenta. Certificirani su od strane državnih agencija u Švicarskoj, Belgiji i Holandiji, posjeduju ISO sertifikat te su akreditovani po standardima Svjetske zdravstvene organizacije za Dobru proizvođačku praksu (GMP) i Američke asocijacije banaka krvi (AABB).

 

matcel02