Printaj ovu stranu
četvrtak, 11 Oktobar 2012 12:34

Memorijal princeze Dajane

Nevladina organizacija 'INICIJATIVE PREŽIVJELIH OD MINA'' organizator je retrospektivne izložbe umjetničkih radova nastalih na regionalnoj Likovnoj koloniji "Umjetnošću preko barijera i granica" od 2005. do 2012. godine, koja će biti otvorena sutra u 14.00 sati, u Muzeju grada Zenice.  Cilj ove likovne kolonije je da doprinese rušenju predrasuda i podizanju svijesti šire javnosti o situaciji, kreativnom potencijalu i pravima osoba sa invaliditetom u BiH, te da promovira jednake mogućnosti i punu inkluziju osoba sa invaliditetom u zajednicu i društvo.


Također, ova NVO će u subotu, 13. oktobra, u gradskoj dvorani "Arena" u Zenici organizirati 15. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci "Memorijal Princeze Dajane 2012".  Turnir će početi u 9.00 sati, a ceremonija svečanog otvaranja je zakazana za 10.30 sati.  Na turniru će učestvovati osam klubova sjedeće odbojke iz BiH i Srbije.  Turnir je pokrenut 1997. godine u znak sjećanja na posjetu princeze Dajane BiH i njen doprinos zaštiti i promociji prava stradalnika od mina širom svijeta.  Od tada do danas, turnir je ugostio više od stotinu sportskih klubova sjedeće odbojke iz BiH i zemalja regije. Do 2007. godine turnir je održavan u Tuzli, a nakon toga domaćini su bili Lukavac, Brčko, Mostar i Doboj. 

 

U oktobru ove godine biće obilježen još jedan važan jubilej, odnosno 20 godina od postanka i djelovanja Međunarodne kampanje za zabranu mina (ICBL-a), kojoj se NVO "Inicijative preživjelih od mina" pridružila 1997. godine.  ICBL je bio ključni faktor i glas stradalih od mina u zagovaranju za donošenje i usvajanje međunarodne Konvencije o zabrani mina. Bio je to prvi sporazum koji je zabranio upotrebu jednog široko rasprostranjenog oružja i još važnije prvi međunarodni sporazum koji je uključio  odredbu za pomoć žrtvama oružja. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)