24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 07 Oktobar 2012 08:06

Artefakti Zgošće u Zenici

Artefakte pronađene tokom arheoloških istraživanja iz 2010. godine, koja su provedena na lokaciji zgošćanske nekropole stećaka u Kaknju, a koji su nedavno službeno uručeni općinskom načelniku Mensuru Jašarspahiću danas su službeno preuzeli predstavnici Muzeja grada Zenice, javio je Radio Kakanj. Arheološko blago u kojem poseban značaj ima srednjovjekovni prsten od srebra čuvat će Muzej grada Zenice jer Kakanj trenutno nema muzejsku ustanovu koja bi na adekvatan način mogla čuvati ovo blago.

 

"Brižno ćemo čuvati ove artefakte sve dok Kakanj ne bude imao muzejsku ustanovu", rekao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice nakon što je iz ruku načelnika Jašarspahića primio kutiju sa artefaktima iz Zgošće. Načelnik Jašarspahić je izrazio zadovoljstvo jer su u Kaknju provedena naučna arheološka istraživanja koja su rezultirala novim veoma vrijednim nalazima. "Nadam se da će Kakanj što prije dobiti svoju muzejsku ustanovu. Hvala Udruženju "Art-sef", arheolozima, svim ljudima i svim institucijama koje su pomogle da se provedu ova istraživanja. 

 

Veoma je važno da naša djeca znaju historiju svoje domovine i da naučnim činjenicima sprečavamo pokušaje falsificiranja historijskih činjenica", rekao je načelnik Jašarspahić.

U kutiji koju je načelnik Jašarspahić uručio direktoru Jašarevići nalazi se jedan srebreni prsten, tri srebrene naušnice, četiri bronzane naušnice, četiri fragmenta kamene antike, fragmenti srednjovjekovne keramike, jedan prahistorijski pršljenak, željezni klinovi, te površinska keramika. Primopredaji je prisustvovao i Esad Delibašić, uime Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a koje je, uz druge institucije, pomagalo realizaciju ovog projekta.

 

Istraživanja u Zgošći organiziralo je Udruženje "Art-sef" u okviru projekta "Tajna zgošćanskih stećaka". Vođa tima arheologa Zemaljskog muzeja u Sarajevu koji je vršio istraživanja bila je Lidija Fekeža Martinović, stručnjak za period kasnog srednjeg vijeka. Radilo se o trećoj fazi arheoloških istraživanja na lokalitetu Donje Zgošće, a ranije dvije faze odvijale su se još 1891. i 1948. godine. Istraživanja iz 2010. godine otkrila su 13 novih stećaka koji su bili na dubini od 10 do 12 cm ispod zemlje. Ukupno je pronađeno 46 djelomično ili potpuno očuvanih skeleta, a najzanimljiviji materijalni nalaz je srebreni prsten.