Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 01 Oktobar 2012 00:13

Odluke Vlade ZDK

Na održanoj sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je Plan novčanih tokova budžeta Kantona za naredni mjesec u kome su precizno pobrojane vrste plaćanja koje će se odobriti, prema ranije utvrđenim kriterijima. I dalje je na snazi obaveza svih onih koji se finansiraju iz budžeta Kantona da ne mogu stvarati obaveze odnosno rashode i opterećenja budžetskih pozicija, ako oni nisu dio odobrenog Plana. Iz resora Ministarstva privrede, danas je donesena Odluka o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju olova, cinka i barita na tri ležišta u Općini Vareš prvirednom društvu MM Project Kreševo koje je inače u postupku privatizacije kupilo Rudnik željezne rude Vareš.

 

Na prijedlog ovog Ministarstva, odobreno je i .5000 KM inovatoru Kenanu Musaefendiću iz Maglaja za realizaciju patenta „aksijalni višestepeni turbinski uređaj“. Uz ovo, odobreno je i 3.000 KM Institutu za privredni inžinjering Zenica za organizaciju naučne konferencije „Razvoj poslovanja 2012“ koja će biti održana 09. 11. ove godine u Zenici.

 

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u svrhu obilježavanja „Dječije nedjelje“ za projekte općina, ustanova socijalne i dječije zaštite, nevladinih organizacija kojima će se ova manifestacija obilježiti dodijeljeno je 70.000 KM. Ovo Ministarstvo predložilo je, a Vlada usvojila više projekata kojima se stimulira održivi povratak na području Kantona, pa je tako Općini Olovo za sufinansiranje prijevoza učenika iz povratničkih naselja odobreno 10.000 KM. Općini Žepče za javnu rasvjetu u MZ Želeća odobreno je 13.500 KM kao i sufinansiranje u iznosu od 21.917 KM projekta AgroMap Network – „podizanje konkurentnosti podsektora ljekovitog i aromatičnog bilja“, dok su na području kakanjske općine odobrena također dva projekta u svrhu održivog povratka – 1.000 KM za postavljanje zaštitne ograde na rijeci Trstionici, u zaseoku Podbjelavići- Brežani i 5.000 KM za izgradnju doma kulture u selu Bjelavići.

 

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Vlada Kantona dala je danas saglasnost na finansiranje studijskog programa Arapski jezik i književnost na Islamskom pedagoškom fakultetu, koji će prvu generaciju studenata primiti akademske 2012/2013. godine.

 

Od ostalih odluka donesenih na 81. sjednici Vlade, treba pomenuti da je Udruženju oboljenih od multiple skleroze dodijeljeno 1.000 KM kao pomoć u realizaciji programskih aktivnosti,dok je na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja Organizaciji RVI „Zavidovići 92“ odobreno 7.000 KM za registraciju radnje,nabavku materijala i rad ortopedske radnje. Franjevačkom samostanu Kraljeva Sutjeska odobreno je 9.000 KM za konzervatorske radove na arheološkim lokalitetima. Napose, data je saglasnost na naredbu ministrice zdravstva o početku jesenje deratizacije na području Kantona, koja će trajati od 10. 10. do 17. 11. 2012. godine, a sprovest će je Kantonalni zavod za javno zdravstvo ZDK.


Press služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)