28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Septembar 2012 06:31

Vlada u posjeti KBZ-u

U posjeti Kantonalnoj bolnici Zenica i novoimenovanom direktoru Bahrudinu dr. Hasanbašiću boravila je Vlada Zeničko- dobojskog kantona. Ovo je bila prilika da se direktoru Hasanbašiću uputi podrška u daljnjem radu.  Tokom susreta je istaknuto da je Vladi ZDK veoma bitna Kantonalna bolnica, kao ustanova, i zdravstveno stanje građana ovog kantona. Vlada ZDK smatra da nema nijedan posao ili problem koji se ne može riješiti, pa tako ni raditi na poboljšanju poslovanja Kantonalne bolnice Zenica.


Menadžment Kantonalne bolnice je istakao problem velikih obaveza prema dobavljačima zbog čega dovode u pitanje svoje poslovanje i zastarjelost sistema za grijanje.
- Imamo mnogo zahtjeva dobavljača o izmirenju obaveza za opremu. Pokušavamo to da premostimo unutarnjim rezervama tako da je jedna od prvih mjera stavljanje operativnog programa na hladni režim. Inače, na snazi su mjere štednje, a na osnovu odluke Upravnog odbora donesene u maju. Za realizaciju pružanja radioterapije voljni su doći talijanski partneri, u prvoj sedmici oktobra, u ulozi supervizora. Potrebni dokumenti su završeni, ali nedostaje saglasnost Federalnog ministra o čemu smo upoznali ministricu Senku Balorda. Kolege sa onkologije i radioterapcije imaju izvjestan broj pacijenta, istakao je Bahrudin dr. Hasanbašić


Premijer Plevljak je iskazao potpunu podršku novoimenovanom direktoru i istakao da kompletna Vlada ZDK stoji iza njegovih budućih postupaka.
- Ništa nas neće spriječiti da ne krenemo putem koji će ovu bolnicu podići na nivo kliničke bolnice. Hoćemo da pokažemo da smo čestiti, pošteni, radišni i stručni, da imamo odlične ljekare, odlično medicinsko osoblje, profesionalno osoblje koje vama pomaže u radu, a da sve one stvari, koje su bile negativne, jesu proizvod ljudi, a ne sistema. Tamo gdje je sistem loš mi ćemo poduzimati korake na poboljšanju. Zato će te sve operativne stvari rješavati u koordinaciji sa Ministarstvom zdravstva. Više nikada niko, dok ovi ljudi sjede za ovim stolom, neće politiku zdravstva uzvući iz Ministarstva zdravstva i staviti je među otuđene pojedince, grupe ili političke stranke. Politika zdravstva će se voditi u Ministarstvu zdravstva i Vladi ZDK jer je to u interesu naših građana, kazao je premijer Plevljak.


Pres služba ZDK