28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Septembar 2012 12:37

Halil Mehtić uložio žalbu

Profesor Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici hafiz, dr. Halil ef. Mehtić uputio je Ustavnom sudu Islamske zajednice u BiH (IZBiH) žalbu na proceduru utvrđivanja kandidata za izbor reisu-l-uleme IZBiH za mandatni period 2012–2019. Mehtić smatra da je došlo do pogrešne primjene materijalnog prava i kršenja pravila postupka. On je u žalbi naveo da je došlo do "grubog i tendencioznog kršenja Ustava i ustaljene procedure evidentiranja, utvrđivanja kandidata i izbora reisu-l-uleme".



Hafiz Mehtić je, podsjetimo, bio kandidat za reisu-l-ulemu. Ali, iako je bio drugi po broju kandidatura za funkciju duhovnog lidera Bošnjaka, na posljednjem Saboru IZ-a BiH nije ušao u krug od tri kandidata o kojima će 23. septembra odlučivati izborno tijelo od 380 ljudi. IZ BiH će tako odlučivati između tuzlanskog muftije Huseina ef. Kvazaovića, travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića i sarajevskog muftije Huseina ef. Smajića.

"Pogrešna primjena materijalnog prava ogleda se u samom kršenju Ustava kao najvišeg normativno-pravnog akta IZ-a koji u odredbama člana 4. propisuje da se ustrojstvo organa i ustanova IZ-a BiH i njene djelatnosti temelje na Kur'ani Kerimu i Sunnetu Muhammeda a. s., islamskoj tradiciji Bošnjaka i zahtjevima vremena. Obzirom na navedene odredbe Ustava IZ-a, jasno je da se dosadašnja procedura, u kojoj se protivustavno mijenjaju propisi, sa retroaktivnom primjenom, u kojoj se u 'paketu' glasa za tri kandidata, a ne za svakog pojedinačno, u kojoj Sabor IZ-a bira kandidate, a ne utvrđuje, u kojoj sabornici prethodno nisu upoznati sa biografijama kandidata - odvija protivno Islamskoj tradiciji, Kur'ani Kerimu i Sunnetu Muhammeda a. s.", navedeno je u žalbi koju je uputio hafiz Mehtić.

Dodao je kako posebno zahtjevi vremena upućuju na potrebu demokratičnosti u izborima.

"U tom smislu, polazeći od ustavnog načela IZ – obaveze poštivanja „zahtjeva vremena“ podrazumijeva i poštivanje vrijednosti poštivanja demokratskih institucija – koje su u europskoj/zapadnoj demokratskoj tradiciji utemeljene na poštivanju procedura. Za Sabor IZ BiH, ustavno načelo/izvor „zahtjeva vremena“ podrazumijeva poštivanje vrijednosti i/ili obaveze uspostave demokratskih institucija. Uspostava demokratkih institucija utemeljena je i na dejtonskom Ustavu BiH, kao i međunarodnom pravu, te primjenjivim zakonima u državi BiH", konstatirao je hafiz Mehtić.

Predsjednik Sabora IZ-a BiH Safet Softić kratko je za agenciju Anadolija izjavio da i on misli kako je Ustavni sud IZ-a BiH pravo mjesto za žalbu kakvu je uputio hafiz Mehtić, te da on nema problem s tim da se na Ustavnom sudu raspravi o ovom pitanju.