29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Septembar 2012 22:14

Uplaćena sredstva za udžbenike

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK izvršilo je uplatu sredstava za nabavku udžbenika učenicima- osnovcima boračke populacije u svim općinama Zeničko- dobojskog kantona.
Za ovu namjenu iz Budžeta ZDK obezbijeđeno je 185 000 KM, odnosno, 100 KM po učeniku. Po riječima ministra Ekrema Tuke, za učenike- srednjoškolce sredstva će biti uplaćena do kraja sedmice. Riječ je o 235 000 KM, odnosno, 150 KM po učeniku.  Iako je prvobitno bilo predviđeno 350 000 KM, usljed velike potrebe dijela boračke populacije, Ministarstvo za boračka pitanja ZDK je uspjelo osigurati povećanje iznosa sredstava za kupovinu udžbenika učenicima boračke populacije.


Po ranije utvrđenoj proceduri, u prethodnom periodu, je izvršeno bodovanje po kojem su prednost imala djeca, osnovci i srednjoškolci, ratnih vojnih invalida prve grupe, porodica šehida i poginulih boraca, te demobiliziranih boraca, odnosno, njihov materijalni status i uspjeh učenika u školi.


- Mi smo prezadovoljni što će roditelji učenika osnovaca imati novac na računu u prvoj sedmici početka školske godine i moći nabaviti potrebne udžbenike, dok će roditelji srednjoškolaca moći to obaviti tokom predstojećeg vikenda. Želja nam je bila da, obzirom na situaciju u ZDK i finansijske tokove, udovoljimo što većem broju naše populacije s ciljem ublažavanja ukupnih troškova za opremanje djece za školu, istakao je ministar Tuka.


Ministarstvo za boračka pitanja ZDK je ispunilo obavezu obezbjeđenja sredstava za kupovinu udžbenika u školskoj 2012/13. godini, a realizirane su i druga i treća rata stipendija. U toku je realizacija nabavke ortopedskih pomagala i javnog poziva za stambeno zbrinjavanje boračke populacije. Ove aktivnosti Ministarstvo za boračka pitanja će završiti do kraja kalendarske godine.


Pres služba ZDK