Printaj ovu stranu
srijeda, 05 Septembar 2012 06:56

MUP ZDK o nastavi i školama

Povodom početka školske godine, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, poduzima niz aktivnosti u okviru svoje nadležnosti kako bi se školarcima obezbijedila veća sigurnost na ulicama i pješačkim prelazima, na njihovom putu do/od škole. Prije svega, imajući u vidu pojačanu frekvenciju pješaka i vozila na saobraćajnicama, u blizini škola će se pojačati aktivnosti na kontroli i regulisanju saobraćaja.

 

Na raskrsnicama i pješačkim prelazima policijski službenici će vršiti regulaciju saobraćaja i svojim prisustvom preventivno djelovati, kako bi svi vozači, uz dodatni oprez i poštujući saobraćajne propise, omogućili bezbjedan prelazak učenika na pješačkim prelazima. Policijske patrole će u svom redovnom radu, a u skladu sa izdatim naredbama i zadacima, prvenstveno raditi na suzbijanju pojave brze vožnje, posebno na putevima u blizini škola, te represivno djelovati i sankcionisati nesavjesne vozače koji se ne budu pridržavali ograničenja brzine i pravila kod pješačkog prelaza. Prilikom kontrola u saobraćaju policijski službenici će vozačima ukazati na povećano prisustvo učenika na gradskim i prigradskim ulicama, upozoriti ih na obavezu poštivanja ograničenja brzine vožnje te ih upozoriti na dodatni oprez.

 

Pored navedenog, izvršit će se uvid u stanje i prisutnost horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije u blizini škola, a posebno signalizacije kojom se vozači obavještavaju na moguću prisutnost učenika kao učesnika u saobraćaju, kao i prisutnost preventivnih izbočina na putevima, a u skladu sa Pravilnikom o postavljanju preventivnih izbočina na putevima, radi smanjenja brzine kretanja motornih vozila.

 

Ured policijskog komesara je u povodu početka školske godine izradio i letke sa prigodnim sadržajem, namijenjene učenicima i njihovim roditeljima, kojim se isti podsjećaju na pravila ponašanja učesnika u saobraćaju, te upozorava na sve opasnosti koje sa sobom nose svakodnevni odlasci i dolasci učenika iz škole. U prvom redu, data su uputstva učenicima o bezbjednom kretanju pješaka u saobraćaju (poredak važnosti na raskrsnici, kretanje trotoarom, prelazak preko pješačkog prelaza…), te savjeti roditeljima kako će na najbolji način, uputama i neposrednim djelovanjem, zaštititi svoju djecu-školarce, kada ista budu učesnici u saobraćaju.

 

S tim u vezi, policijski službenici će u prvim danima školske godine, u osnovnim školama na području našeg kantona, vršiti promociju sadržaja navedenih letaka. U saradnji sa menadžmentima osnovnih škola, vršiće se podjela određenog broja letaka učenicima škola, posebno prvačićima i učenicima nižih razreda, a tokom izvođenja nastave, od strane policijskih službenika i prosvjetnih radnika, učenici će biti informisani sa sadržajem letaka. Takođe, podjela letaka će se vršiti i prilikom redovnih kontrola učesnika u saobraćaju, kao i kroz druge vidove komunikacije sa građanima-roditeljima učenika, kojom prilikom će isti biti upoznati sa sadržajem i važnošću letaka.

 

Navedenim aktivnostima, policijski službenici iskazuju partnerski odnos sa građanima, kako bi se postigao željeni efekat, a to je postizanje veće sigurnosti učesnika u saobraćaju, a posebno djece. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona želi sretan početak nove školske godine učenicima svih škola na području našeg kantona.

 


URED POLICIJSKOG KOMESARA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)