Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 03 Septembar 2012 13:50

Saopćenje Sindikata ZDK

Putem medija danas smo saznali za zajedničke zaključke Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Upravnog odbora privredne komore Zeničko-dobojskog kantona sa zajednički održane sjednice. Kako se navodi u zaključcima, isti su proistekli nakon sagledavanja i prevazilaženja izuzetno teškog stanja u oblasti privređivanja na području Zeničko-dobojskog kantona te usaglašeni određeni prioriteti, navodi se u saopćenju koje smo danas primili od predsjednika Saveza Samostalnih Sindikata ZDK Mirnesa Isakovića.

 

U konstataciji stanja privrede navodi se da je Zeničko-dobojski kanton zadržao lidersku poziciju u pokrivenosti uvoza izvozom koji iznosi 108,2% i da cca 1/3 izvoza Federacije i cca 1/5 ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine. Također se navodi da je na području Zeničko-dobojskog kantona ukupan broj zaposlenih za prvi šest mjeseci tekuće godine smanjen za 2,5% u odnosu na prosjek iz 2011. godine, da je nezaposlenost povećana za 0,7% a da su prosječne plaće u kantonu najniže u Federaciji BiH.


Premijer kantona Fikret Plevljak i njegovi poslušnici u Privrednoj komori ZDK u svojim predviđenim aktivnostima na realizaciji usaglašenih zaključaka, uopšte se ne bave konkretnim aktivnostima koje će:
- pospiješiti ambijent za privređivanje liberalizacijom administrativnih barijera,
- otvarati nova radna mjesta i tako povećati broj zaposlenih i smanjiti broj nezaposlenih,
- povećati uticaj na sprečavanju sive ekonomije i ukidanja rad na crno,
- povećati plaće radnika barem na nivo prosjeka Federacije BiH i tako direktno unaprijediti penzioni i zdravstveni fond te povećati penzije i nivo zdravstvene zaštite,
- uspostaviti efikasne mjere borbe protiv kriminala i korupcije koji su se duboko ukorijenili u sve pore društvene zajednice itd.

 

Nažalost, oni bi kao zajednički provodili aktivnosti na štetu radnika, penzionera, osoba u stanju socijalnih potreba i svih građana Zeničko-dobojskog kantona.

 

To potvrđuje i zaključak 1. koji citiramo: „Novi Zakon o radu a naročito u dijelu koji se odnosi na zaključivanje i primjenu kolektivnih ugovora (opći, granski i pojedinačni) mora biti prilagođen realnim potrebama i mogućnostima privrednog sektora, radi čega je neophodno promptno, postojeći opći kolektivni ugovor staviti van snage i isti prilagoditi realnim mogućnostima privrednog sektora“.

Ovim je premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak i njegovi poslušnici vrlo jasno dao do znanja da nije za sistemsko rješavanja problema nego je za proizvođenje krize i anarhije u sferi radne oblasti i ukupnog ekonomsko-socijalnog sistema jer bi realizacijom svojih zamisli nanio još veću štetu radnicima, svima nama a najviše korektnim poslodavcima a za korist onih koji su svojim nepoštenjem stekli već ogromno bogatstvo.

 

Naredni zaključci i predviđene aktivnosti također su još pogubniji. Predviđa se smanjenje doprinosa za penzije a što je naravno proizvod želje za ukidanje svih kolektivnih ugovora koje bi oni „promtno“ stavili van snage i time oslobodili poslodavce od obaveza za penzioni i zdravstveni fond po principu „Ako hoćeš uplati, a ako ne uplatiš nema problema“.

Sve one koji nisu upućeni u oblast radnog zakonodavstva, penzionog i zdravstvenog sistema, regulative za slučaj zaposlenosti, način punjenja budžeta itd., upozoravamo da je ukidanje kolektivnih ugovora kojima se obezbjeđuje minimalna plaća o ostale obaveze iz plaća i na plaću „put u ropstvo“. To ni po koju cijenu ne smijemo i nećemo dozvoliti.

 

Sreća pa je u svojim namjerama već pročitani Fikret Plevljak pronašao već davno prepoznate nepodobne pojedince privredne komore koji uostalom u svojoj postratnoj istoriji nisu ništa uradili niti za korist poslodavaca niti za korist radnika i građana. U privrednoj komori uhljebilo se samo nekoliko pojedinaca koji žive veoma dobro od zakupa prostora a kojima je jedan od zakupaca i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Oni su samo resurs federalnog Zavoda za statistiku jer samo prenose njihove statističke podatke.

Ovo je najbolje oslikao aktuelni ministar provrede Zeničko-dobojskog kantona gosp. Đemil Ugarak, dokazani privrednik, koji u svojoj izjavi i odnosu pojedinaca u privrednoj komori ZDK a na koju je reagirala privredna komora i tražila izjašnjenje Vlade o njegovoj izjavi. Ova tema bi u svakom slučaju trebala biti predmet izjašnjavanja Vlade i mi je apsolutno podržavamo ali obzirom da ništa drugačije u odnosu na pojedince u privrednoj komori ne misli premijer Plevljak, već smo sigurni da tog izjašnjenja neće ni biti.

 

Sve navedeno je još jedan pokazatelj da s pravom još jednom naglasimo da premijer Fikret Plevljak svojim postupcima pokazuje da nije čovjek koji može odgovoriti trenutnom zadatku na mjestu premijera, da nas sve zajedno vodi u propast i da s pravom tražimo njegovu smjenu.

 

 

Izvorni tekst aktivnosti Vlade zeničko-dobojaskog kantona i Upravnog odbora privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.


P R E D S J E D N I K SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA ZDK

Mirnes Isaković s.r.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)