18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Septembar 2012 13:32

Udžbenici ipak ove sedmice

Federalni ministar obrazovanja i nauke (FMON) Damir Mašić potvrdio je danas da je većina udžbenika za deveti razred osnovnih škola već distribuirana na prodajna mjesta, a, prema najavama izdavača, preostala količina bit će dostupna učenicima tokom ove sedmice.

 

- Bez obzira na najave onih koji su željeli osporiti taj projekt i koji su kazali da udžbenika neće biti zadugo, udžbenici će biti. Ako budu i kasnili, neće mnogo. Znači, radi se o ovoj, maksimalno narednoj sedmici. Većina udžbenika je već danas na tržištu, kazao je ministar Mašić. Naglasio je da su, prvenstveno zahvaljujući pojedinim izdavačima koji su društveno odgovorniji od ostalih, snižene cijene udžbenika. Tako će udžbenici, koji su prosječno koštali deset i više KM, za deveti razred osnovne škole biti jeftiniji prosječno jednu do dvije KM. Udžbenik za engleski jezik umjesto 16 KM, koštat će 12 KM za deveti razred, što je umanjenje cijene za četiri KM.

 

U ovoj školskoj godini oko 10.000 učenika pohađat će deveti razred po nastavnom planu i programu Federacije BiH. Odlukom Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH, od ove školske godine važit će jedan udžbenik za jedan predmet za učenike devetih razreda osnovnih škola na teritoriji gdje se nastava izvodi po nastavnom planu i programu Federacije BiH.

 

Plan je da u naredne dvije godine taj proces bude kompletno zaokružen te bi u svim razredima učenici imali jedan udžbenik po predmetu na teritoriji gdje se nastava izvodi po nastavnom planu i programu Federacije BiH. Koordinaciju ministara obrazovanja i nauke FBiH čini šest kantonalnih ministarstava i FMON, a odluke se donose konsenzusom.