23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Avgust 2012 17:52

Stipendije-uplata 2. i 3. rate

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK realiziralo je dvije rate stipendija za studente boračke populacije. Po riječima ministra Ekrema Tuke, sredstva će biti na računima studenata u ponedjeljak, eventualno, utorak. Riječ je o transferu iz Budžeta ZDK, druge i treće rate, stipendija za studente iz svih dvanaest općina Zeničko- dobojskog kantona u iznosu 350 000 KM.


- Obzirom da je procedura za studentske stipendije pokrenuta tek u junu, ja sam veoma zadovoljan realizacijom sredstava za stipendije, a uvažavajući sveukupnu finansijsku situaciju u Budžetu ZDK. Mi ćemo nastojati da do kraja godine izvršimo sve obaveze prema stipendistima boračke populacije. U tome očekujem podršku Ministarstva finansija, jer nam je cilj da stipendisti znaju koliko su nam važni kao korisnici naših programa. Moram istaći da je u junu mjesecu izvršenje budžetskih sredstava iz ovog ministarstva bilo svega 10 posto, a u ovom trenutku taj procenat iznosi 45, istakao je Ekrem Tuma, ministar za boračka pitanja ZDK.
Inače, stipendiju za školsku 2011/ 12. godinu prima 1 305 studenata. Stipendije, u mjesečnim anuitetima, iznose 100 KM za prvu godinu i 150 KM za ostale godine.
- Na sljedećoj sjednici Vlade Zeničko- dobojskog kantona razmatrat ćemo prijedlog zaključka kojim ćemo tražiti da se budžetska sredstva Ministarstva za boračka pitanja realiziraju sukladno prilivu sredstava u Budžet ZDK. To bi nam omogućilo realizaciju 70 do 75 posto novca za potrebe boračke populacije, dodao je ministar Tuka.


Pres služba ZDK