29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Avgust 2012 00:53

Premijer sa aktivom direktora

Premijer Fikret Plevljak i ministar za obrazovanje Mirko Trifunović ugostili su predsjednike Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Zeničko- dobojskog kantona sa kojima se razgovaralo o početku nove školske godine i svim drugim važnim pitanjima u oblasti obrazovanja. Po riječima ministra Trifunovića, Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola, kao institucija definirana zakonom, mnogo koristi resornom ministarstvu u organizacionom smislu, u utvrđivanju problema u osnovnim i srednjim školama i kreiranju boljih prilika za osnovce i srednjoškolce, te njihove nastavnike i profesore.  Ovo je bila prilika da se Aktiv direktora upozna sa aktivnostima resornog ministarstva, te onemogući daljnje dezinformiranje prosvjetnih radnika o isplati regresa, plaća i vjeronauci.


Kantonalno Ministarstvo za obrazovanje je privelo kraju upis učenika u osnovne škole. U toku je drugi upisni krug za trogodišnje srednje škole. U školsku 2012./13. godinu upisano je oko 3 500 prvačića, za koje su obezbijeđeni besplatni udžbenici. U srednje škole je upisano 800 učenika manje nego u prošloj školskoj godini, ali po riječima ministra Trifunovića uspio se održati broj potrebnih časova. U osnovnom obrazovanju je evidentirano 1 504 odjeljenja, što je za osam odjeljenja manje nego u prošloj školskoj godini.
U pojedinim srednjim školama Plan za upis nije dobro pripremljen, jer je planirano 1 200 učenika više nego je upisano, tako da će biti otežano ispunjavanje plana i programa u onim školama u kojima je predviđeno više učenika za upis.


Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK je utrošilo 1, 1 milion KM za sanaciju krovova, stolarije, mokrih čvorova i kotlova u školama, ali je i dalje svjesno potreba u školskim objektima. Novina u narednoj školskoj godini je uvođenje alternativnog predmeta “Kultura i zajednica” u osnovnim školama, za čiju pripremu je razgovarano sa predstavnicima vjerskih zajednica, a veliku pomoć pružio je OSCE. Vlada ZDK nikada nije bila protiv vjeronauke u školama, ali je uvođenjem alternativnog predmeta učenicima i njihovim roditeljima omogućeno pravo izbora. Novina je i uvođenje programa “1 predmet- 1 udžbenik” u devete razrede. U pripremi je pokretanje procedure da uz učenike generacije, budu nagrađeni i njihovi razrednici, te ustanovljavanje Dana učitelja ZDK.

 

Pres služba ZDK