25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 28 Avgust 2012 08:44

Eko forum o zagađenju

Poštovani građani Zenice, učestali "incidenti" ispuštanja nekontrolisanih i neizmjerenih količina dima i prašine iz kompanije ArcelorMittal tokom augusta su zabrinjavajući i neophodno je da nadležne institucije hitno reaguju. Od kompanije ArcelorMittal zahtijevamo da umjesto izvinjenja građanima ispoštuje član 15. Zakona o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH“, broj:33/2003), u kojem stoji da "U slučaju kvara operator smanjuje ili prekida rad dok se ne steknu uslovi normalnog rada


Od Općine Zenica zahtijevamo da hitno izvrši nabavku mjernih stanica za mjerenje kvaliteta zraka. Prema najavama su te mjerne stanice trebale biti u funkciji još ovog proljeća, jer je tenderska procedura davno završena, a mi nadomak jeseni još nemamo pouzdanu informaciju o koncentracijama zagađenja zraka. Zagađivači taj nedostatak mjerenja žestoko zloupotrebljavaju.". U istom Zakonu piše da kompanija mora obavijestiti o tome  Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i Federalnog inspektora za okoliš.


Od građana tražimo da svako sumnjivo ispuštanje zagađujućih materija odmah prijave na dežurni telefon Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja je jedina nadležna za kontrolu kompanije ArcelorMittal.


Prijave i pritužbe mogu biti izvršene na telefonsku liniju 033 22 66 44 koja je u funkciji 24 sata, ili na formular sa web stranice Uprave.


Eko forum Zenica