Printaj ovu stranu
utorak, 28 Avgust 2012 05:17

Kultura i zajednica u školama

Zbirka novog alternativnog predmeta u osnovnim školama “Kultura i zajednica”, u čijom izradi su učestvovali nastavnici osnovnih škola, Pegadoški zavod ZDK i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK prezentirana je na jednodnevnoj obuci za nastavnike osnovnih škola ZDK, koju je OSCE organizirao u Hotelu Zenica. Po riječima Munevere Selmanović, direktorice Pedagoškog zavoda Zenica, riječ je veoma značajnom zbirci u doprinosu školstvu. Zbirka “Kultura i zajednica” je plod zajedničkog rada u čije stvaranje je uložen veliki trud. U njenoj realizaciji u školstvu bit će izazova jer se po prvi put primjenjuje u devetogodišnjem obrazovanju u ZDK i zato se očekuje reakcija, naročito roditelja čija će djeca učiti ovaj predmet.


- Nema važnije društvenog pitanja u Bosni i Hercegovini o kojem nismo vodili polemike i rasprave, o kojem nismo tjerali inate i o kojem počesto nisu bile izgovorene jake riječi svih učesnika. Pitanje vjerske edukacije je za nas važno društveno pitanje. Vlada ZDK i Premijer lično su za vjeronauku u školama, ali smo i za princip slobode. Profesionalno, više od 40 godina, od mog srednjeg obrazovanja pa naviše na polju prirodnih i tehničkih nauka, nisam baš siguran da znam pravu definiciju slobode, ali vjerujem da bi svaka definicija slobode trebala da sadržava i mogućnost izbora.


Zato vjerujem da mogućnost izbora kroz novi predmet koji se uvodi za našu djecu i njihove roditelje jeste napredak slobode u BiH. Jesu li sadašnja rješenja u oblasti vjeronauke i u oblasti alternativnog predmeta i najbolja ja to zaista ne znam. Vrijeme će pokazati da su naše dobre namjere dale i dobre rezultate. Znam da smo postizanjem ovog društvenog koncezusa i oko vjeronauke i oko alternativnog predmeta dobili šansu da, u jednom normalnom vremenu i na jedan normalan način, tragamo za još boljim rješenjima koja će, prije svega, biti dobra za našu djecu, za njihove roditelje, za vjerske zajednice, pa će biti dobra, na kraju, i za našu državu Bosnu I Hercegovinu, istakao je premijer Plevljak obraćajući se na nastavnicima osnovnog obrazovanja i zahvaljujući se OSCE- u na kontinuiranoj podršci.

 

Pres služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)