28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 25 Avgust 2012 02:57

Temperaturni rekordi u Zenici

U 120 godina rada Hidrometeološkog zavoda u Sarajevu, nisu zabilježeni klimatski ekstremi, kakvi su tokom proteklih nekoliko dana pogodili Bosnu i Hercegovinu. U Zenici je u srijedu u 15 sati zabilježen temperaturni maksimum od 41,3 stepena Celzijusa. Jučer u 14 sati zabilježeno je 39 stepeni. Meteoalarm sa oznakom 'crveno' još je na snazi za teritoriju Bosne i Hercegovine, a prve padavine, koje će biti kratkog daha, mogu se očekivati u nedjelju.

 

U situaciji kada nemamo gotovo nikakve statistike, čak ni teorijske varijante na kojima temeljimo prognoze vremenskih prilika za predstojeći mjesec ili sezonu, teško je i pretpostaviti kakvo nas vrijeme očekuje u septembru. Temperaturne rekorde i prosjeke zabilježene u avgustu, nismo doživjeli za 120 godina rada Hidrometeorološkog zavoda, kaže federalni klimatolog, Željko Majstorović.

 

- Što se tiče srednjih temperatura, svi ljetni mjeseci su najtopliji otkad se mjere vremenske prilike u BiH. U prosjeku, ovo je jedno od najsušnijih ljeta koje se pamti, - dodaje Majstorović. Uskoro nije za očekivati značajniji pad temperatura. Izvjesno zahlađenje očekuje se s kišom u nedjelju popodne...

 

- Iza ponedjeljka i utorka, opet ćemo imati sličan tip vremena. Početak septembra biće topao i sunčan, ali neće biti ekstrema, naprosto zato jer dolazi jesen, - kaže naš sagovornik. Klimatske promjene, sintagma o čijem značenju uglavnom nagađamo, uzela je maha naročito u protekle dvije godine.

 

- Termičke oscilacije vuku meteoroške katastrofe i sve su češći ektremi. 2010. godina bila je jedna od najkišovitijih u 120 godina, a 2011. jedna od nasušnijih. Ove godine imamo i suše i poplave, - kaže Željko Majstorović, federalni klimatolog. Preporučuje se često informisanje o očekivanim meteorološkim uslovima i rizicima, praćenje naredbi i savjeta državnih tijela i spremnost na vanredne mjere.

 

rtvze