Printaj ovu stranu
petak, 24 Avgust 2012 06:00

Nemilski izviđači u Gračanici

Projekat „Priroda, izviđači i životna zajednica“, sponzoriran namjenskim budžetskim sredstvima Općine Gračanica, svečano je otvoren  u Lukavici kod Gračanicea. U prisustvu članova odreda izviđača „Lukavica“ Gračanica, „Vrba“ Doboj – Istok i „Safet Ribić“ iz Nemile, te skauta – instruktora iz Sarajeva, predvođenih predsjednikom Saveza izviđača FBiH, Bahrudinom – Bracom Fazlićem, predviđen je izuzetno bogat dvodnevni program, sastavljen od niza disciplina i vještina, koje će sasvim sigurno poslužiti jačanju skautskog duha i uzajamne solidarnosti najmlađih članova skautske organizacije.


Prvog dana manifestacije, načelniku Općine Gračanica uručeno je specijalno priznanje za podršku izviđačkoj organizaciji, a u okviru prigodnog programa priređenog za učesnike manifestacije, sudjelovali su članovi KUD-a Lukavica.  I ove godine Odred izviđača „Lukavica“ nastavlja sa edukacijom i druženjem skauta iz općina Gračanica, Doboj-Istok i Zenica. Ovoga puta projekat je sadržajno osvježen u odnosu na prošlu godinu i realizuje se u dane 23.08. i 24.08.2012. godine.


Pored sticanja osnovnih izviđačkih znanja iz topografije, ekologije, prve pomoći, signalizacije, učesnici manifestacije će se okušati na mini turniru u šahu, zatim pisanju literarnih radova i imat će priliku da se oprobaju kao likovni umjetnici.  Cilj je potaknuti učesnike ove interesantne akcije na postizanje što boljih rezultata i razviti kod njih kreativno razmišljanje i inventivnost. Najvještijim i najuspješnijim će nakon testiranja i ocjene njihovih radova biti dodijeljena izviđačka vještarstva: šahista, topograf, likovni umjetnik, književnik, ekolog, signalist, sanitetlija/bolničar.


U svjetlu aktualnih štetnih posljedica narušenog ekosistema planete Zemlje, koje se odražavaju kroz višemjesečne suše koje su zahvatile velika područja Europe, mladi skauti će mještanima Lukavice podijeliti brošure u kojima će im biti objašnjena potreba i neophodnost racionalnog i odgovornog odnosa prema vodnim resursima, i nužnost podizanja ekološke svijesti u funkciji zaštite pitke vode. S obzirom na lijep odjek prošlogodišnje manifestacije, uopšte ne sumnjamo da će izviđačko druženje proteći u interesantnim događajima, ugodnom druženju i upoznavanju, a da će rezultati koje budu pokazali učesnici potvrditi opravdanost održavanja ove edukativno-odgojne manifestacije.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)