20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 22 Avgust 2012 14:08

Napuhane cijene za KBZ

Austrijski robni kredit za opremanje odjela Kantonalne bolnice (KB) Zenica, najavljivan kao izuzetno povoljan, umalo se pretvorio u prevaru stoljeća.
Njegovu realizaciju zaustavila je nova Vlada ZDK tražeći garancije, dokumentaciju, spiskove te niz detalja koje su rukovodstvo ove ustanove i bivša vlast pokušali "prošvercati u paketu".


- Ne želimo ni u koga upirati prstom, ali doći će vrijeme i za to. Ono što je zapelo za oko jeste da je robni kredit za opremanje jednog bolničkog odjela "težak" 14,5 miliona eura, a znamo da je kompletna klinika u drugom bh. gradu sagrađena za 16 miliona eura - kaže Mirsad Isaković, ministar finansija ZDK. Vlada je odbila dati garancije te zatražila detalje, cijene i nazive uređaja. Onda se ustanovilo da je posrijedi gruba prevara.


- Čak se i predstavnik austrijskog dobavljača začudio i kazao da su neke cifre i njemu nejasne. Stolica s oblogom od vještačke kože po cijeni od 1.280 eura, nosač za peškir od 200 eura, samo su neki sporni predmeti. Naprimjer, supermoderni ultrazvuk u Tuzli je kupljen za 67.400 eura, a ovaj naš, na kojem je samo pisalo "ultrazvuk", bez imena, snage, proizvođača, trebao je koštati 120.000 eura. Sporno je, također, što sva roba datira iz 2006., kada je pokrenuta procedura, a to je sada zastarjela oprema. Oni su uzeli opremu, u međuvremenu staru šest godina, a još ni građevinsku dozvolu nisu pribavili - kazao je Isaković.


Od Austrijanaca je zatraženo da transparentno budu objavljeni imena, nazivi uređaja, proizvođač, kao i dobavljač i budući serviser.
- Apsolutna je neistina da se radi o superpovoljnom aranžmanu, jer priča o kreditu bez kamata pada u vodu, kad vidite iznose obrade kredita i drugih obaveza. Povrh svega, ne možemo dopustiti da otplaćujemo takvu precijenjenu opremu za ustanovu u kojoj menadžment četiri godine nije isplatio regres, a sedam godina ljekarima i osoblju plaće nisu povećane ni za marku - kazao je Isaković.

 

- Univerzitet u Zenici (UNZE) realizirao je sličan austrijski kredit. Oprema je stigla "u paketima", stoji sada u podrumima, a objekti još nisu ni sagrađeni. I kada jednog dana ta oprema bude instalirana, bit će zastarjela, jer se radilo bez plana i ideje, s očiglednom željom da neko ušićari fine iznose - kaže Isaković.

 

D.avaz