18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 17 Avgust 2012 15:49

ZDK: O zdravstvenim uslugama

Na 75. sjednici Vlade Zeničko- dobojskog kantona, održanoj u jučer, usvojeni su Prijedlozi Odluka o prenošenju prava i obaveza osnivača nad Javnom zdravstvenom ustanovom banjsko- rekreativni centar „Aquaterm“ Olovo i Javnom ustanovom „Opća bolnica Tešanj“. Zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojen je prije dvije godine, kada je dat rok 48 mjeseci za prilagođavanje zdravstvenih ustanova Zakonu. Taj rok je istekao 10. avgusta ove godine i ono što je bilo sporno u Zeničko- dobojskom kantonu bila su osnivačka prava u JZU banjsko- rekreativni centar „Aquaterm“ u Olovu i JU Opća bolnica Tešanj.


- Zakon je precizan. U članu 53. stoji „Općine više ne mogu biti osnivači bolnice i banjskog liječilišta“. Međutim, u javnosti su se pojavila razna tumačenja koja su bila neopravdana. Ministarstvo zdravstva ZDK je radilo na pronalaženju najadekvatnijeg rješenja za ove dvije zdravstvene ustanove, vodeći se time da nijedna ustanova ne smije biti oštećena. Pronašli smo najadekvatnije rješenje, čl. 8. Zakona o ustanovama koji je dao mogućnost da se izvrši prijenos prava sa Kantona na Općine. Tako da su ova dva prijedloga usvojena i ići će na potvrdu zastupnika u Skupštini ZDK, istakla je ministrica Balorda.

 


Ovim Prijedlozima Vlada ZDK nema obavezu finansiranja zdravstvenih ustanova, ali finansiranje se i dalje odvija putem Fonda zdravstvenog osiguranja.


- Treba napraviti razliku između osnivačkih prava, tj. ustanove prelaze pod okrilje kantona u finansiranju i u organizaciji i vlasničkih prava, tj. vlasništvo općina na kojima se nalaze ustanove. Građani ne treba da budu zabrinuti, bolnica Tešanj se i dalje finansira iz Fonda. Međutim, javnost treba da zna da Vlada nikada nije raspravljala o Izvještaju o kvalitetu rada Opće bolnice. Mi smo tražiti da Ministarstvo bude obavezujuće u razmatranju pojedinih stavki u radu zdravstvenih ustanova, istakla je ministrica Balorda.

 

Ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja ZDK za Opću bolnicu Tešanj, za 2012. godinu, iznosi 4 203 373 KM. Ugovorom je obuhvaćena bolnička zdravstvena zaštita sekundarnog nivoa sa dijagnostikom, vanbolnička konsultativno- specijalistička zdravstvena zaštita , ampularni lijekovi i medicinski transport.


Općoj bolnici Tešanj se plaćaju i pojedinačne usluge na kraju godine po broju realiziranih usluga: po porođaju 286 KM, pulmološli (plućni) bolesnici po BO danu 64 KM, imunološka i kvantiferon dijagnostika 100 KM po usluzi, CT dijagnostika, itd..

 

Pres služba ZDK