24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Avgust 2012 02:16

Pošumljavanje Smetova

Kao i prethodnih godina Asocijacija Zeleni okoliš je prema Programu rada za 2012.godinu nastavila rad na zaštiti okoline u Zenici sa akcentom na zaštiti izvorišta Babine rijeke koje napaja grad vodom za piće te revitalizaciju devastiranih šuma u okolini Zenice a sve u skladu sa razvojnom strategijom općine Zenica. Nakon dužeg perioda rada na rješavanju problema prostorija za rad članovi Asocijacije su u novim prostorijama ove godine užurbano radili na pripremama akcija na terenu.


Uz kvalitetne pripreme  i uz podršku općine Zenica, Službe za društvene djelatnosti u okviru programa podrške projektima nevladinih organizacija - Grantovi za mlade. Asocijacija Zeleni okoliš Zenica izvršila je radove na čišćenju obala i korita vodozahvatne zone Babina rijeka u naselju Kasapovići kod Zenice od krutog otpada. Akciju su podržali i radnici JP Vodovod i kanalizacija – Zenica odvozom prikupljenog otpada na gradsku deponiju. Akciju su izvršili članovi sekcije Asocijacije, Prve BiH zeničke omladinske radne brigade.Tom prilikom očišćeno je oko 2,5 km vodotoka Babine rijeke i prikupljeno je preko 50 vreća raznog otpadnog materijala koji je deponovan kod Društvenog doma u Kasapovićima i kod vodozahvata. 


Obavještavamo Vas da je Asocijacija počela rad Projektu “ Pošumljavanje Smetova kod Zenice” uz podršku Američke ambasade u BiH.  Projekat je osmišljen u dvije faze. Prva faza je uveliko u toku. Nakon rada u kancelariji na planiranju, kontaktima i pripremi, organizovana je i izvedena akcija pripreme terena za pošumljavanje na dvije lokacije izletišta Smetovi: lokacija kod Planinarskog doma Željezara Zenica i lokacija kod Izviđačkog doma. Ovom prilikom brigadiri su očistili navedeni lokalitet od šiblja i raznog rastinja. Aktivnosti će se nastaviti kako bi se u drugoj fazi projekta imali uslovi za pošumljavanje navedenih terena. Projektom je predviđena sadnja 21 000 sadnica na ovom lokalitetu u narednom periodu.


Učesnici i saradnici na projektu će boraviti i družiti se vikendima u prelijepom planinarskom domu PD “ Željezara” Zenica. U projektnim aktivnostima predviđena su i predavanja i okrugli stolovi. Ovaj vikend je uz dvodnevno druženje brigadirima organizovano i predavanje. 


Tema: Rekultivacija šuma na području općine Zenica kao najzagađenijeg grada u BiH i načini rješavanja ove problematike. Predavač je bio Mirsad Čivić dipl.ing.šumarstva, rukovodilac Poslovne jedinice ŠPD Šumarija u Zenici. Održano je i brigadirsko veče gdje su se brigadiri uz muziku odmarali, zabavili i družili..Na ovim dvodnevnim akcijama učestvovalo je 40 brigadira. O svim narednim aktivnostima na projektu pošumljavanja Smetova blagovremeno ćemo Vas obavještavati


Imamović Safija, izvršni direktor

 

posumsmet2