24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 15 Avgust 2012 01:27

Galerija:Lejletu-l-kadr u Zenici

Ramazan se primiče kraju. Bit mjeseca Ramazana je da nas duhovno očisti. Mjesec dana posta, ibadeta i suzdržavanja od grijeha sa zadatkom da nas vrati na pravi put. Osobenost Ramazana je što je u njemu počela objava Božije knjige, Kur'ana te se smatra svetim mjesecom. Međutim, zadnja trećina Ramazana je za muslimane posebno bitna, jer je u jednoj od njenih neparnih noći počela objava Kur'ana.  Ni u Kur'anu ni u hadisu nije precizirano koja je to tačno noć, mada se u jednom hadisu spominju zadnje tri neparne noći mjeseca Ramazana.  Ovu noć opisuje i jedna sura iz Kur'ana, čiji prijevod slijedi:


 

"Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleci i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane." (El-Kadr, 1-5)

 

Usvojeno je da je to 27. noć mjeseca Ramazana, koja je večeras. U ovoj noći Gospodar ispunjava sve želje te vjernicima uslišava dove. Osobenost zadnje trećine Ramazana je i mogućnost povlačenja u i'tikaf, odnosno provođenje  tih dana u ibadetu i veličanju Boga. Poslanik s.a.v.s se, prema predanjima, povlačio zadnju trećinu Ramazana u i'tikaf te preporučio i ostalima da to rade, a smatra se obavezom da mještani izaberu nekoliko ljudi koji će ove dane provesti u i'tikafu za dobrobit, sreću i napredak tog mjesta.

 

Kako kaže Muhammed a.s.: "U Ramazanu ima jedna noć, koja vrijedi više nego hiljadu mjeseci. Ko tu noć ne iskoristi, ko te noći ostane lišen Allahove milosti - taj je, zaista, lišen svakog dobra; taj će i dalje ostati nesretnik i paćenik."

 

Nadamo se da su vjernici iskoristili sve blagodati ove noći, a mi vam donosimo galeriju iz Čaršijske džamije, sa ikindije-namaza i mukabele, te sa teravih-namaza iz Čaršijske i Kočevske džamije. Također, samo za posjetioce Zenicabloga, večerašnje fotografije zeničkih džamija. POGLEDAJTE FOTO GALERIJU EDE BABIĆA - KLIKOM OVDJE