24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 10 Avgust 2012 07:08

Otpor: Pismo Vladi FBiH

OTVORENO PISMO VLADI FBiH - Poštovani,  I pored naših upozorenja i dokumenata koje smo Vam slali: 1. Sezmiološka karta Bosne i Hercegovine, 2. Germofološka karta Bosne i Hercegovine, 3. Odluke Državne komisije o proglašenju graditeljske cjeline - Stari grad Vranduk nacionalnim spomenikom BiH,  4. Mišljenje Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika (08.09.2009.god.) svjedoci smo da ne odustajete od izgradnje HE Vranduk na području Nacionalnog spomenika Vranduk što se kosi sa članom 5. navedene odluke koji glasi: "Stavljaju se van snage svi provedbeni i razvojni prostorno- planski spisi koji su u suprotnosti sa odredbama ove odluke", takodjer član 9. odluke glasi: " Prema članku 5. stavak 4. Aneks 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, odluke Povjerenstva su konačne".

 

Atakom na Vranduk zorno dokazujete koliko Vam je stalo do povijesti i održivosti BiH u vrijeme kada se sve jače iz RS najavljuje otcjepljenje tog entiteta od BiH. Srbija danas vrši diplomatski presing na pojedine Članice UN da ne priznaju Nezavisnost Kosova a kao glavne argumente navode Kulturno-vjerske spomenike Manastir Visoki Dečani, Manastir Gračanica....Povijest Bosne brane stari gradovi i kule Bobovac, kula u Tešnju, Gradačcu, tvrđava u Travniku, Vranduku, Samostan u Fojnici itd. Oni predstavljaju bastione državnosti BiH.

 

Kako ne poštujete BiH ovom prilikom dajemo Vam na znanje da ćemo se svim demokratskim sredstvima boriti protiv izgradnje HE Vranduk i HE Janjići zbog bezbjednosti građana Zenice. Sa sezmološke karte se vidi da šire područje Zenice spada u trusno područje sklono zemljotresima. U prrotekla tri dana u neposrednoj blizini Zenice desila su se dva zemljotresa jačine 4,6 stepeni Rihterove skale ili 6,13 Merkalijeve skale. Ti zemljotresi su osim materijalne štete izazvali i opravdanu paniku stanovništva. Germofološka karta prof.dr. Bušatlije pokazuje da je područje Zenice podložno depresijama odnosno geološki nestabilno.Da li ste na sebe spremni preuzeti rizik izgradnje brana hidrocentrala ako se zna da je u svijetu bilo preko 60 kolapsa brana hidroelektrana izazvanih zemljotresima a kao posljedice bili su osim materijalnih gubitaka ogroman broj ljudskih žrtava.

 

U prilogu Vam šaljemo:
1. Sezmološku kartu BiH
2. Germofološku kartu BiH

 

Za NG Ekološki pokret OTPOR ekolog Akif Smajlović, prof.

 

vransmaj2