19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Avgust 2012 12:41

Sindikat o propasti ESV-a

Obilježavanje godišnjice formiranja Ekonomsko-socijalnog vijeća Ze-do kantona - Poštovani, Prije godinu dana ili tačnije na današnji dan 2011. godine, potpisan je Sporazum o formiranju Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Zeničko-dobojskog kantona. U skladu sa članom 130. važećeg Zakona o radu, Sporazum su potpisali predstavnici socijalnih partnera tj. predstavnik Vlade-premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak, predstavnik poslodavaca-predsjednik udruženja poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona Rasim Salčinović i predstavnik sindikata-predsjednik kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Mirnes Isaković a koji su ujedno i predstavnici socijalnih partnera u ESV. Za predsjednika ekonomsko-socijalnog vijeća konsenzusom sva tri socijalna partnera izabran je Faruk Babić.

 

Kako je definisano članom 130. važećeg Zakona o radu Federacije BiH („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj: 43/99, 32/00 i 29/03), Ekonomsko-socijalno vijeće formira se u cilju ostvarivanja i usklađivanja ekonomsko-socijalne politike, odnosno interesa zaposlenika i poslodavaca, te podsticanja zaključivanja i primjene kolektivnih ugovora i njihovog usklađivanja sa mjerama ekonomske i socijalne politike.

Uzme li se u obzir mjesto i uloga Ekonomsko-socijalnog vijeća u društvu i zakonima iz radne oblasti, treba reći da je to najviši institucionalni oblik socijalnog dijaloga vlade, poslodavaca i sindikata koji omogućava da se kroz njegov aktivan rad učini značajan napredak u rješavanju nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema po kojima prednjačimo u odnosu na zemlje u okruženju a posebno u odnosu na zemlje približno našeg ranga, odnosno zemlje u tranziciji.

 

Put Bosne i Hercegovine je trasiran procesima priključivanja evropskim integracijama i na političkoj ravni opšte prihvaćen od strane svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini. Kao takav obavezujući je za sve institucije sistema i pojedince koji u određenim vremenskim periodima i na određenim nivoima organizacije političkog sistema obnašaju vlast. Treba reći da pridruživanja Evropskoj uniji nema bez kvalitetnog institucionalnog socijalnog dijaloga. Bez kvalitetnog socijalnog dijaloga zasnovanog na uvažavanju i povjerenju nema zdravog poslovnog ambijenta, novih investicija, novih radnih mjesta, bolje socijalne politike, boljih penzija i svega onoga što pripada normalnoj društvenoj zajednici. 


Nažalost neminovni procesi i uslovi ostvarenja tog puta u Zeničko-dobojskom kantonu su zaustavljeni. Jedan od primjera je opstrukcija od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona funkcionisanju ekonomsko-socijalnog vijeća. Za godinu dana postojanja, Ekonomsko-socijalno vijeće održalo je samo jednu sjednicu i to na zahtjev sindikata. Na istoj su doneseni određeni zaključci a između ostalih da Premijer Zeničko-dobojskog kantona u skladu sa odredbama Zakona o radu i Sporazuma o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća obezbijedi uslove za rad tj. kacelariju i vođenje administrativno tehničkih poslova.

 

Ništa od navedenog Premijer Fikret Plevljak nije realizovao i time je blokirao rad Ekonomsko -socijalnog vijeća. U nekoliko navrata sindikat se obraćao pismeno sa zahtjevima za održavanje sjednica i stavljanja u funciju Ekonomsko-socijalnog vijeća ali bez uspjeha. Pitamo se dokle će Premijer Fikret Plevljak zaustavljati nužne procese demokratizacije društvenih odnosa a posebno u oblasti rada i zapošljavanja mjereno kroz bolji ambijent za investiranje i privređivanje, otvaranje novih radnih mjesta, bolje plaće i uslove rada, veće penzije i veća socijalna davanja ugroženim populacijama društva odnosno boljeg standarda građana.

 

Svako suprotno ponašanje izvan napred rečenog vodi konfliktnom društvu u kome nema prostora za kvalitetna rješenja i u kojem korist mogu imati samo pojedinci krimino-političke oligarhije.


Predstavnici Sindikata u ESV ZDK:

Mirnes Isaković s.r.

Namik Hadžić s.r.

Hajrudin Hotić s.r.

Đevad Hadžić s.r.