23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 05 Avgust 2012 14:25

Mittal mora napraviti spomenik

Povodom 20.godišnjice zatvaranja koncentracionog logora Omarska - 6.8.1992.godine - Društvo za ugrožene narode - Internacional od indijsko-britanske kompanije za proizvodnju čelika ArcelorMittal zahtijeva izgradnju spomenika na prostoru rudnika koji će biti dostupan i otvoren preživjelim žrtvama i cjelokupnoj javnosti. „ArcelorMittal preživjelim žrtvama i porodicama ubijenih mora obezbijediti dostojan spomenik u znak sjećanja na žrtve", kazali su Tilman Zuelch i Fadila Memišević uime Društva za ugrožene narode - Internacional.

 

„Zahtijevamo također da ova kompanija pored Srba počne konačno upošljavati i Bošnjake i Hrvate i na taj način postane primjer za okončanje diskriminacije prema povratnicima u Republici Srpskoj", saopćeno je danas iz Društva za ugrožene narode. Oni su najavili da će od vlada evropskih država i SAD-a kao i od međunarodnih institucija i kompanija zatražiti da u ovom smislu utiču na ArcelorMittal. ArcelorMittal je vodeći svjetski proizvođač čelika koji u 24 države svijeta posjeduje 60 kompanija sa oko 310.000 uposlenika i trenutno je vlasnik 51 % udjela u rudnicima u Prijedoru. 

 

U ponedjeljak će se na prostoru rudnika Omarska sastati veliki broj bivših logoraša i članovi njihovih porodica kako bi odali počast nevinim civilima koji su ubijeni u ovom logoru. Do sada su u masovnim grobnicama pronađeni ostaci više od 2.000 ubijenih Prijedorčana. Prema izjavama preživjelih žrtava upravo na prostoru rudnika Omarska nalazi se još nekoliko masovnih grobnica. I pored brojnih zahtjeva porodica ubijenih uprava kompanije ArcelorMittal ne dozvoljava traženje nestalih na području rudničkih kopova. Preživjelim žrtvama je pristup bivšem logoru dozvoljen samo jednom godišnje - 6.augusta. Uprava kompanije se protivi podizanju spomenika u krugu rudnika pravdajući se kako bi to uznemirilo srpske uposlenike rudnika i loše uticalo na navodno dobre međuetničke odnose u Prijedoru.

 

„Milijarder i predsjednik upravnog odbora ArcelorMittal-a, Lakshmi Mittal, na sraman način odbija izgraditi spomenik žrtvama genocida u Prijedoru, a u isto vrijeme donira 20 miliona britanskih funti za izgradnju spomenika "Orbit" u Londonu povodom održavanja 30.Olimpijskih igara", kritikuju iz Društva za ugrožene narode - Internacional.

Srpske civilne i vojne vlasti su na području općine Prijedor između 24. i 27.maja 1992.god. otvorile koncentracione logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. U logorima je zatočeno najmanje 33.000 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora gdje su mučeni, silovani i ubijani. Svo nesrpsko stanovništvo Prijedora protjerano je iz Prijedora i danas živi rasprostranjeno širom svijeta.

 

Početkom augusta 1992.godine poznati američki i britanski novinari Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams otkrili su prijedorske logore. Fotografije izgladnjelih logoraša obišle su svijet i izazvale zgražavanje javnosti te su usljed pritiska logori Omarska i Keraterm zatvoreni 6. augusta 1992.godine.