28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Avgust 2012 00:06

Kandidati i Mehtić i Dautović

Broj kandidata za budućeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nije promijenjen ni ovog posljednjeg dana za dostavljanje kandidatura. Kandidati su: muftija sarajevski Husein ef. Smajić, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, muftija zenički Ejub ef. Dautović, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović te doc. dr. Halil ef. Mehtić, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Bez prijedloga su izborne jedinice iz dijaspore, iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadne Evrope, koje ni u toku ovog dana nisu dostavile kandidature. 

 

Iz izborne jedinice Ljubljana podržani su sarajevski, tuzlanski, zenički i travnički muftija. Izborna jedinica iz Australije je podržala i kao svog kandidata istakla doc. dr. Halila ef. Mehtića. Predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić rekao je agenciji Fena da će u drugoj polovini augusta biti održana nova sjednica Sabora na kojoj će se predstaviti svi prijavljeni kandidati.

 

U skladu s Ustavom Islamske zajednice, bit će odlučeno koja će trojica od prijavljenih učestvovati na izborima za budućeg reisu-l-ulemu. Njima će biti ostavljeno vrijeme da prezentiraju svoje programe. Datum izbora još nije utvrđen, a prema Softićevim riječima, treba da bude krajem septembra ili početkom oktobra.