23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Juli 2012 20:33

O grijanju Mittal,Grijanje, Eko forum

O sljedećoj sezoni grijanja u protekla 24 sata su se oglasili Arcelor Mittal, JP Grijanje Zenica i Eko forum Zenica. Sve tri objave vam donosimo u cijelosti, pa vi prosudite.

 

Kompanija ArcelorMittal Zenica zatražila je Javnog preduzeća „Grijanje“ da ugalj i zemni plin nabavlja od svojih „sestrinskih“ kompanija u državnom vlasništvu, dok je ova kompanija spremna obračunavati samo nominalne stvarne troškove konverzije energenata u toplinsku energiju.

 

- Kompanija je isporučivala toplotnu energiju preduzeću 'Grijanje' sa različitom stopom subvencioniranja, ispod visine varijabilnih troškova. Preduzeću 'Grijanje' se nisu naplaćivali čak ni troškovi održavanja, niti drugi fiksni troškovi, što je kompaniji donosilo ogromne gubitke svake sezone. Ova činjenica je poznata i lokalnim organima vlasti i preduzeću 'Grijanje'. Kako bi smanjila troškove proizvodnje pare, ArcelorMittal Zenica također koristi jeftinije plinove, kao što su koksni i visokopećni ali je to nedovoljno da se pokrije gubitak. Potpuno je pogrešno shvatanje da su ovi plinovi besplatni jer i za njihovu proizvodnju se koriste ulazne sirovine koje također imaju svoju cijenu“, navodi se u dopisu upućenom Javnom preduzeću Grijanje.

 

Iz zeničke Željezare navode, kako „državna“ preduzeća povećavaju cijene energenata i u poslijednje dvije godine cijena energetskog uglja se povećala za 17 posto, a zemnog plina za 35-40 posto, što se nepovoljno odrazilo na cijenu toplinske energije.

 

Reakcija iz ArcelorMittal Zenica uslijedila je nakon što je prošle sedmice Vijeće općine Zenica zaključilo kako bi Zeničani u novoj grijnoj sezoni zagrijavanje trebali plaćati po dosadašnjoj cijeni, te je formnirana i posebna komisija koja će u pregovorima sa proizvođačem toplote, ArcelorMittal Zenica pokušaati izdejstvovati da ne dođe do poskupljenja.

 

Uprava Javnog preduzeća "Grijanje" Zenica reagovala je danas na  saopćenje kompanije "ArcelorMittal Zenica" u kojem se spominje i zahtjev koji je 4. maja ove godine upućen "Grijanju" za nabavku uglja i zemnog plina za sezonu grijanja.

 

- Na sastancima u kompaniji AMZ 15. maja i 20. juna 2012. između ostalih pitanja, razmijenjeno je i mišljenje o pitanju spomenutog zahtjeva. Predstavnici Javnog preduzeća Grijanje iskazali su razumijevanje za probleme s kojima se kompanija svakodnevno susreće i ponudili pomoć u pravovremenoj nabavci energetskog uglja. JP Grijanje je bilo i do sada angažovano i u svim prethodnim sezonama na rješavanju problema nabavke uglja, navodi se u saopćenju zeničkog "Grijanja".

 

U saopćenju koji je potpisao Kasim Sarajlić, direktor Javnog preduzeća "Grijanje", dalje se navodi da se ovo preduzeće ranije izjasnilo da je preuzimanje obaveze nabavke energetskog uglja i zemnog plina za njega neprihvatljivo, a razlozi su poznati i kompaniji ArcelorMittal Zenica.

 

- Nadamo se da trenutna situacija neće narušiti do sada dobre odnose i da ćemo pitanje sezone grijanja riješiti na obostrano zadovoljstvo, stoji na kraju saopćenja.

 

ArcelorMittal Zenica, u čijim se pogonima proizvodi toplotna energija za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora u Zenici, u četvrtak je objavio da je zbog teške ekonomske krize koja je pogodila i ovu kompaniju, uprava donijela odluku i tražila od preduzeća "Grijanje" da nabavlja ugalj i zemni plin od svojih sestrinskih kompanija u državnom vlasništvu.

 

Zahtjev kompanije ArcelorMittal da javno preduzeće Grijanje za njih nabavlja ugalj i zemni plin je neopravdan i neprihvatljiv za Zenicu.

 

Kao što smo objavili prije sedam dana, zenička željezara samo 15% proizvedene toplotne energije tokom godine potroši za grijanje grada, a sve ostalo troši za potrebe integralne proizvodnje. Više od polovine te energije se proizvede iz tehničkih plinova koje ArcelorMittal ne kupuje, jer oni nastaju kao nusproizvod koksare i visoke peći.

 

Da bi se izbjegle špekulacije oko cijene pojedinih goriva, ekonomske krize i drugih izgovora kojima se pravda povećanje cijene grijanja, zahtijevamo da ArcelorMittal objelodani kalkulaciju cijene toplotne energije. "Ogromni gubici" koje ova kompanija pominje u svom zahtjevu moraju biti argumentovani, jer naši pokazatelji govore sasvim suprotno.

 

Građani Zenice nisu krivi za ekonomsku krizu i za navodne gubitke ArcelorMittala. Navodne, jer je tokom 2011. godine ArcelorMittal Zenica povećao ukupan prihod za 25%, izvoz za 29% i investicije za 55% u odnosu na 2010. godinu, a sve sa istim brojem od 3050 zaposlenih. Ukupni prihod ArcelorMittala za 2011. godinu je 668 miliona KM, investicije su iznosile 14 miliona (od čega 6,5 za ekologiju), a za isporučenu toplotnu energiju za grijanje građani Zenice su ArcelorMittalu platili 9,2 miliona KM.

 

Građani već godinama trpe i tolerišu prekomjerno zagađenje iz ove fabrike, a taj atak na naše zdravlje se ničim ne kompenzira. ArcelorMittal bi trebao smanjiti cijenu grijanja grada barem za onaj procenat za koji prekoračuje dozvoljene limite zagađenja. Kad emisije polutanata svede u zakonom dozvoljeni okvir, plaćat ćemo realnu cijenu grijanja, a sve dotad nemaju moralno pravo zahtijevati bilo šta od građana Zenice.

 

Eko forum Zenica