23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Juli 2012 04:05

Nezadovoljstvo bivših radnika

Kako je već od ranije BiH javnosti poznato grupa od 60 bivših uposlenika Turskog Bataljona EUFOR-a u BiH već dvije godine pokušava da naplati svoja potraživanja za neplaćeni prekovremeni rad,noćni rad, rad na terenu,rad tokom praznika i životno osiguranje. 17 i 18 aprila ove godine činilo se da će bivši uposlenici Turskog Bataljona EUFOR-a u BiH riješiti svoja potraživanja kada je zvanična Ankara poslala svoje predstavnike da riješe ovaj spor mirovnim putem nakon nekoliko mirnih protesta koje su početkom 2012 godine organizovali bivši uposlenici. Nažalost njihova nadanja i očekivanja su iznevjerena.

 

Bivši uposlenici izražavaju svoje nezadovoljstvo činjenicom da su zapostavljeni kako od strane od Turskog Bataljona tako i od predstavnika pravne službe komande EUFOR-a u BiH. Posljednja informacija koju su dobili od strane komande Turskog bataljona je da je komisija za naplatu njihovih zahtjeva iz zvanične Ankare trebala doći do polovine mjeseca jula ove godine međutim na njihovu žalost evo bliži se kraj mjeseca jula a još uvijek nemaju nikakvu informaciju o tačnom dolasku službenih lica i komisije iz Ankare nego im samo daju naizgled prazna obećanja. Strahuju i izražavaju sumnju po pitanju naplate njihovih sredstava i nakon što postignu dogovor jer pored potpisanog ugovora o odštetnom zahtjevu nemaju nikakvu garanciju niti im se daje bilo kakav rok isplate obzirom da je 17 i 18 aprila 2012 godine od njih 60, grupa od 23 bivša uposlenika pristala na ponuđeni iznos ali nažalost niti oni nisu do današnjeg dana uspjeli da dobiju svoju odštetu.

 

Apsurd je još veći znajući da grupa od 23 bivša uposlenika nema kod sebe potpisani i ovjereni primjerak sporazmunog rješenja koji su prihvatili i potpisali? Zbog toga bivši uposlenici s pravom se pitaju da li strane mirovne trupe koriste komplikovano društveno i političko uređenje BiH kada se uzme u obzir činjenica da niti ijedan uposlenik nije osiguran niti ima bilo kakva druga radnička prava osim plate. Kada i na koji naćin će biti riješen ovaj spor još uvijek nije poznato tako da bivšim radnicima ostaje samo nada i vjera u dobru volju i poštenje predstavnika Turskog bataljona u BiH.