24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 26 Juli 2012 04:39

Mali Zeničani u Sloveniji

Zavod 'Krog' u Kopru je u nedjelju je dočekao 30 dječaka i djevojčica lošeg imovnog stanja iz Gornjeg Rahića i štićenika Dječjeg dnevnog centra i utočišta za djecu sa ulice iz Zenice. Danas dolazi još 30 iz sjevernog djela Crne Gore. Djeca iz BiH učesnici su u humanitarno razvojnom projektu »Pokloni osmijeh« koji se izvodi već osmu godinu zaredom.

 

Djeca iz Crne Gore dio su trogodišnjeg razvojnog projekta »Od okoliša do porodice«, a oba projekta podržava Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije. Zavod 'Krog' će im omogućiti aktivno ispunjeno vrijeme sa interaktivnim i stvaralačkim radionicama. Ići će na izlet u Ljubljanu i među vršnjacima učiti o novim pojmovima, vrijednostima, osjećajima i pogledima na život, javili su iz ove slovenačke organizacije.

 

Djeca će u okviru ove posjete obići i TV Koper, Državni zbor (parlament), gradonačelnika grada Ljubljane i gradonačelnika grada Koper, Piran, Akvarij Piran, Zoološki vrt, pogledat će film u kinu, po prvi puta okušat će se u bowlingu, i puno toga. U radionicama djeca će se dotaći teme nasilja, dječjih prava, volonterstva, aktivne uloge državljana, promocije nediskriminacije te reciklaže, zaštite okoliša, postupanja sa otpadom. U Đačkom domu Koper će ih 25. jula obići ministar vanjskih poslova, Karl Erjavec, te predstavnici glavnih sponzora.

 

Djeca su žrtve lošijeg ekonomskog i socijalnoga položaja roditelja i mjesta u kojem žive. Dolaze iz porodica koje nemaju mogućnosti za zaposlenje ni za obrazovanje te žive ispod praga siromaštva. Među njima su i djeca koja žive i rade na ulici. Obrazovanje je vitalni uslov borbe protiv: siromaštva, neravnopravnosti spolova te je uslov za ostvarivanje ljudskih prava i demokratije, zaštitu okoliša i normalan rast populacije. Rehabilitacija djece iz JI Evrope odvija se već od 2005. godine i u tom periodu pomogli smo više od 600 djece iz BiH, Crne Gore i Kosova, obavijestili su iz 'Kroga'.

 

Kopar je jedini lučki grad na 47 km dugoj obali Jadranskog mora u Sloveniji. Sjedište je gradske općine Kopar i najveći grad u Primorskoj, jednoj od slovenskih regija. Leži južno od italijanskog lučkog grada Trsta i ima 23.273 stanovnika (2005.).