Printaj ovu stranu
utorak, 10 Juli 2012 22:05

Posjeta Vijencu i autoputu

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić obišao je danas u pratnji federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića i predstavnika JP Autoceste FBiH gradilišta autoceste na koridoru Vc na poddionicama Suhodol - Tarčin, Drivuša - Gorica i Bilješevo - Kakanj. Tokom obilaska gradilišta u Tarčinu ministar Hadžić je rekao da se radi o veoma zahtjevnoj dionici koja se na 60 posto trase sastoji od tunela.

 

Najavio je da će izgradnjom dionice Vlakovo - Tarčin Bosna i Hercegovina imati spojen južni dio Koridora Vc sa sjevernim sve do Zenice. Poddionica Suhodol - Tarčin se počela graditi u junu ove godine, a planirani završetak radova je 28 mjeseci. Ministri Hadžić i Bijedić su s direktorom JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensadom Karićem i izvršnim direktorom za projektovanje i građenje Jasminom Bučom obišli poddionicu Kakanj - Bilješevo koja se sastoji od 9,5 km autoceste, 9 km regionalne ceste i 7 km lokalne ceste.

Planirano je da ova poddionica bude završena do kraja augusta. Na ovoj poddionici je 50 objekata (tri velika dupla mosta na autocesti, dva velika mosta na regionalnoj cesti, naplatno mjesto Lučani, vijadukt dužine 225 metara i dva dugačka potputnjaka od kojeg je svaki oko 80 metara, kao i klizište Tičići s investicijom više od četiri miliona eura i 30 manjih mostova i prolaza). Treća poddionica Drivuša - Gorica dužine je tri kilometra, a planiran završetak radova je krajem godine. Na ovoj poddionici nalazi se i prvi most u Bosni i Hercegovini koji se radi sistemom postupnog naguravanja u dužini od 510 metara. Istovremeno, Bosna i Hercegovina radi na poddionicama Bijača - Kravice i kreće se u izgradnju graničnih prijelaza Bijača i Svilaj, a u izgradnji je i poddionica Zvirovići - Kravice, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)