16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 Juli 2012 02:00

Zahtjev Društva za ugrož.narode

Povodom ukopa 520 ekshumiranih i identificiranih žrtava genocida počinjenog 1995. godine u UN-ovoj enklavi Srebrenica, Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo je zahtjev Predsjedništvu BiH da ovaj dan proglasi danom žalosti na području cijele BiH kako bi se žrtvama najvećeg masakra koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata odala dužna počast i na taj način olakšale patnje preživjelim članovima porodica i njihovim prijateljima.

 

- Naša Organizacija koja se bori za ljudska prava širom svijeta, pozdravlja odluku Vlade Federacije i Distrikta Brčko da se 11. juli proglasi Danom žalosti. Istovremeno izražavamo nezadovoljstvo što Republika Srpska ne odaje poštu žrtvama počinjenim u njeno ime, istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Za vlasti RS-a ukop žrtava masovnih egzekucija u Srebrenici je prilika da konačno priznaju i da se pokaju zbog ovog užasnog zločina, umjesto što ga minimiziranjem broja ubijenih poriču, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode.