19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 10 Juli 2012 14:33

Besplatni udžbenici za prvačiće

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i predstavnici resornih ministarstava sedam kantona potpisali su danas u Sarajevu ugovore o realizaciji projekta nabavke besplatnih udžbenika za oko osamdeset posto učenika prvih razreda devetogodišnjih osnovnih škola u Federaciji BiH.

Federalni ministar Mašić kazao je novinarima tim povodom u zgradi Vlade FBiH da su besplatni udžbenici osigurani za 17.242 prvačića u FBiH, bez obzira na to po kojem planu i programu pohađaju nastavu.

 

Poziv za realizaciju tog projekta upućen je kantonalnim ministarstvima svih deset kantona u FBiH, a u taj projekt uključili su se Unsko-sanski (USK), Srednjobosanski (SBK), Bosanskopodrinjski (BPK), Tuzlanski (TK), Kanton Sarajevo (KS), Posavski i Zeničko-dobojski (ZDK) kanton.

Ministar Mašić precizirao je da je u toj aktivnosti zajednički sudjelovalo Federalno resorno ministarstvo i sedam resornih ministarstava. Iz budžeta FBiH osigurano je za te svrhe 445.000 KM u ovoj godini ili 50 posto ukupnog iznosa, a iz budžeta sedam kantona preostalih 50 posto novca za realizaciju tog projekta.

"Obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za prvačiće izuzetno je važna i socijalna mjera kojom se stvaraju preduvjeti da svi imaju jednake šanse, bar na početku obrazovnog procesa", kaže ministar Mašić.

Jedini kritrerij za dodjelu tih udžbenika je broj upisanih prvačića po kantonima. Tako su u USK-u upisana 2.604 učenika u prvi razred, Posavskom 324, TK-u 4.449, ZDK-u oko 3.000, BPK-u 211, SBK-u 2.780, te KS-u 3.874.

On kaže da je generalno stopa ulaganja u obrazovanje još niska u BiH, bez obzira na to s kojeg aspekta posmatrana, te ističe da je ovaj projekt mali doprinos aktivnosti za koju se nada da će poprimiti veće razmjere.

Ministar Mašić nada se da će se naredne godine taj projekt proširiti na svih deset kantona te da će ta aktivnost biti i proširena. Tako je aktuelna ideja da se osiguraju besplatni udžbenici za djecu u stanju socijalne potrebe bez obzira na to koji razred pohađaju, a njena realizacija prvenstveno će ovisiti od novca.

Projekt nabavke besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda devetogodišnjih osnovnih škola ideja je Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH nastala prošle godine kad su započete aktivnosti na reformi udžbeničke politike.

U Federaciji BiH u novu školsku godinu upisano je 22.176 prvačića, a projektom nabavke besplatnih udžbenika neće biti obuhvaćeno oko 5.000 prvačića iz HNK-a, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10. Kao glavni razlog zbog kojeg je to tako naveden je nedostatak novca, s tim da se „HNK jedini izričito u tom smjeru i obratio“.