19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 03 Juli 2012 11:04

Cryo Save saradnja s Vatikanom

Cryo-Save sarađuje sa Vatikanom - Partnerstvo ima za cilj promociju i širenje znanja o krioprezervaciji matičnih ćelija iz tkiva pupčanika - Započeta je saradnja između najveće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija, Cryo-Save, i najznačajnijeg evropskog katoličkog univerziteta, “Università Cattolica del Sacro Cuore” (Katolički univerzitet Svetog srca – UCSC). 

 

Univerzitetska bolnica “Gemelli”, sa sjedištem u Rimu, dio je Fakulteta za medicinu i hirurgiju pri USCS, te je u vlasništvu Vatikana. Partnerstvo ima za cilj promociju i širenje znanja o krioprezervaciji matičnih ćelija iz tkiva pupčanika. Obje strane snažno vjeruju u potencijal njihove upotrebe.
Profesor Giovanni Scambia, voditelj Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i naučni rukovodilac na Katoličkom sveučilištu Svetog srca, kaže: “Broj stanja za koja bi mezenhimalne matične ćelije mogle imati važnu ulogu eksponencijalno raste: trenutno u svijetu imamo preko 4000 studija u kojima učestvuju pacijenti koji imaju neko stanje koje se može tetirati matičnim ćelijama. Ovo svakako predstavlja značajnu priliku za razvoj potencijalnih tretmana u regenerativnoj medicini.“

 

“Saradnja sa USCS te italijanskim klinikama povezanim sa USCS, stvara obostranu korist i povećat će svijest javnosti te dodatno ojačati našu lidersku poziciju u ovoj oblasti, kako bi u budućnosti mogli razviti dodatne terapeutske primjene”, kaže Arnoud van Tulder, izvršni direktor Cryo-Save Grupe.

 

Zahvaljujući Cryo-Save-u i roditelji iz Bosne i Hercegovine već tri godine imaju priliku da sačuvaju matične ćelije svoje djece. Ova porodična banka matičnih ćelija posluje na četiri kontinenta, u 43 zemlje svijeta i posjeduje šest labaratorija.

 

“Povodom obilježavanja tri godine prisustva Cryo-Save-a u BiH, kao znak zahvalnosti i poštovanja za preko 2500 porodica koje su nam ukazale povjerenje kreirali smo Vaučer povjerenja. Vaučeri povjerenja daju mogućnost kliijentima Cryo-Save-a da obraduju tri porodice iz njihovog najbližeg okruženja koje očekuju prinovu i koje namjeravaju sačuvati matične ćelije svoga djeteta. Porodica će moći iskoristiti ovaj Vaučer u vrijednosti od 100 EUR prilikom plaćanja usluge čuvanja matičnih ćelija za svoje dijete, najkasnije do 31.12.2012. godine, izjavila je Azra Habibija, regionalni menadžer FAMILY-PLUS-a, ekskluzivnog i ovlaštenog partnera Cryo-Save-a.

 

Doktori ginekolozi iz Bosne i Hercegovine nedavno su posjetili labaratoriju gdje se čuvaju i uzorci iz BiH.

 

"Ništa nije prepušteno slučaju i za svaku od aktivnosti su oformljeni strogi protokoli koji se do u tančine provode i provjeravaju. Oprema je izuzetno sofisticirana i u svim segmentima podređena zahtjevima čuvanja matičnih ćelija. O tome jasno govore imena svjetskih firmi koja su uključena u opremanju laboratorije (Biosafe,Linde Gas,Taylor Warthon). Sve ovo viđeno pruža idealne uslove za nastavak razvoja i sticanje novih dostignuća u razvoju regenerativne medicine koja se bazira na sposobnosti matičnih ćelija za samoobnavljanje, diferencijaciju i proliferaciju", izjavio je dr. Bojan Gvozdenović iz Kantonalne bolnice Zenica.

 

Poslovno sjedište Cryo-Save-a je u Švicarskoj, a najsuvremenije laboratorije su preduslov da bi uzorci bili adekvatno prihvaćeni i procesuirani te pohranjeni kako bi se u slučaju eventualne potrebe mogli iskoristiti na najbolji mogući način.

 

Marljivost, iznad svega profesionalnost osoblja zaposlenog u laboraatoriju, u procesu pohrane matičnih ćelija, svaku kariku izvodi u savršenom skladu, poput prirode, uvjeravajući i opštu, a posebno stručnu javnost, da će upravo to što oni rade ostvariti veliku nadu za zdravlje čovječanstva, koju nudi regenerativna medicina preko matičnih ćelija.Tako će mnoge porodice ,kod čijih pojedinih članova je narušeno zdravlje, koji su do sada bili trajno, cijeli život, osuđeni zbog bolesti pate i ne osjete blagodeti prirodnog sklada i savršenstva-zdravlja, koristeći jedinstvenu priliku-porod uzmu i pohrane jedinstveni dar prirode (matične ćelije), omogučujući sebi i svojim članovima porodice da, ukoliko zatreba, koristeći matične ćelije, ostvare prirodan sklad i savršenstvo-zdravlje za većinu bolesti koja su do sada bila nerješiva enigma za dosadašnju, tradicionalnu medicinu, rekao je prim. mr. sci. Hasan Karahasan iz Kantonalne bolnice Zenica.

 

Potvrda kvaliteta koji nudi Cryo-Save jesu certifikati koje posjeduje, a koji su dokaz da se radi na najvišem nivou. Certifikati dolaze od Švicarske agencije za terapijske proizvode, ISO 9001:2008, Paul-Ehrlich Instituta, Belgijske federalne agencije za lijekove i zdravstvene produkte, te Američke asocijacije banaka krvi.

 

“Posjedujemo i GMP certifikat koji osigurava najveći kvalitet u prihvatanju, obradi, krioprezervaciji i pohrani matičnih ćelija, a koji je izdat po standardima Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj certifikat predstavlja potvrdu kvaliteta koju posjeduje Cryo-Save i priznanje našim nastojanjima da ostanemo banka broj 1 kada je u pitanju pohranjivanje matičnih ćelija”, kaže Azra.

 

cryov2