25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 22 Juni 2012 00:59

LEDA projekat u Zenici

Asocijacija za razvoj LEDA potpisala projektni ugovor sa Fondacijom za socijalno uključivanje u BiH - u Hotelu „Vučko“ na Jahorini, Asocijacija za razvoj LEDA je potpisala projektni ugovor sa Fondacijom za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) kojim je ozvaničen početak projekta „Smanjenje socijalne isključenosti kroz uzgoj gljiva bukovača“ koji će se implementirati u periodu od 15.06.2012. do 15.01.2013. godine.  Uz ceremoniju potpisivanja ugovora, osoblje LEDA-e je prisustvovalo i trodnevnom treningu za NVO partnere koji je FSU u BiH organizirala u svrhu pripreme NVO partnera za efikasniju i lakšu implementaciju, uz korištenje FSU u BiH pristupa i metodologije. Program treninga za NVO-e partnere 2012/2013 se odnosio na finansijska, administrativna i pravna pitanja. Akcenat je bio na finansijskom poslovanju u posebno razvijenoj aplikaciji (NGO.Fin) za finansijski menadžment za NVO-e i administrativno – pravnim procedurama, sa posebnim akcentom na procedure javnih nabavki. Ukupna vrijednost projekta je 46.428,00 KM, a uz FSU u BiH, sufinansijer na ovom projektu je i općina Zenica koja će na ovom projektu učestovati sa 50% ukupnih sredstava, odnosno sa 23.214,00 KM.


Glavni cilj projekta je jačanje partnerstva između vladinog i nevladinog sektora kroz smanjene socijalne isključenosti socijalno ugroženih kategorija i njihovo ekonomsko osnaživanje. Kroz realizaciju aktivnosti koje su ovim projektom predviđene odabrat će se osamnaest (18) porodica sa područja općine Zenice za koje će LEDA obezbijediti po oko 200 vreća supstrata za uzgoj gljiva bukovača. Uz supstrat, LEDA će obezbijediti: police za svakog korisnika u vrijednosti od 130 KM/korisniku, edukaciju, stručni monitoring u uzgoju i stvaranje uvjeta za otkup gljiva, odnosno povezivanje sa otkupnom stanicom. Na ovaj način 18 porodica će steći uvjete za sticanje prihoda što će dugoročno voditi ka smanjenju socijalne isključenosti. 

 

LEDA, kao nosilac projektnih aktivnosti će imati vodeću ulogu u koordinaciji i učešću u cijelom projektu s ciljem osiguranja ispunjenja projektnih ciljeva i očekivanih rezultata.
Javni poziv za odabir korisnika za projekat „Smanjenje socijalne isključenosti kroz uzgoj gljiva bukovača“ će biti objavljen na web stranici Asocijacije za razvoj LEDA http://www.leda-bih.org   i lokalnim medijima u periodu juni-juli 2012.