28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Juni 2012 23:49

Mittal pisao Eko Forumu

Arcelor Mittal je odgovorio na jučerašnji tekst iz EKO Foruma Zenica. Podsjetimo, EKO Forum je objavio informaciju  s komentarima obima njihove proizvodnje i kvaliteta zraka u Zenici reagovala je kompanija ArcelorMittal Zenica, a tekst njihove reakcije prenosimo u cijelosti:

Poštovani, 

Vezano za članak objavljen na vašoj internet stranici “2 miliona KM za Zenicu” od 20/06/12 mišljena smo da ste napravili veliku grešku u izračunu emisija SO2 i prašine iz pogona ArcelorMittal Zenica.  Naime, vaša procjena bazirana je samo na nivou proizvodnje u navedenom periodu, a bez podataka o vrsti i kvalitetu ulaznih sirovina i energenata u tehnološke procese ArcelorMittal Zenica, a što je apsolutno nedostatno. Da bi se napravila bilo kakva procjena, pa čak i gruba, potrebno je mnogo više ulaznih podataka, njihovo pravilno tumačenja i detaljnija analiza kao što su: potrošnja i vrsta sirovina i energenata, vrsta i trajanje tehnološkog procesa, podaci o koncentracijama emisija polutanata izmjerenih od ovlaštene kompanije i sl.

 

Takođe, podaci o kvalitetu zraka ne mogu se direktno vezati samo za nivo prouizvodnje u željezari bez da se uz to ne napravi i analiza dodatnih faktora koji takođe utiču na kvalitet zraka u gradu (povećan broj stanovnika, broj niskih ložišta, broj privrednihsubjekata, malih kotlovnica u gradu  i dr.).

 

Imajući u vidu iskazanu obostranu želju za dobrom i otvorenom saradnjom naše kompanije i Eko-foruma, ne želimo vjerovati da je ovaj napis imao namjeru biti tendeciozan i manipulativan i, zbog netačnih zaključaka, dezinformirati javnost, mada ga mnogi baš tako doživljavaju. 

 

Stoga se nadamo da će te gore navedene činjenice uzeti u obzir i ponovno sagledati datu informaciju.

Za sva pojašnjenja koja vam budu eventualno potrebna, stojimo na raspolaganju. 


ArcelorMittal Zenica - Environment, Health and Safety Department

 

Uslijedio je odgovor iz Eko Foruma

 

Mi bismo najsretniji bili kad bi naš proračun bio "velika greška", jer bi to značilo da je kvalitet zraka u Zenici i pored povećanog obima proizvodnje na zakonom dozvoljenom nivou. To nažalost nije slučaj, a sveobuhvatna analiza koja uzima u obzir sve nabrojane faktore se ne može izvršiti, jer ti podaci nisu transparentni. Kao što vi nemate podatke o broju stanovnika, niskih ložišta i privrednih subjekata, tako ni mi nemamo podatke o emisijama iz vaših postrojenja.

Eko forum je i od kompanije ArcelorMittal i od Federalnog ministarstva koje je izdalo okolinske dozvole više puta tražio podatke o izmjerenim emisijama polutanata i o potrošnji sirovina i energenata, ali te podatke nikad nismo dobili. Ovako se možemo oslanjati samo na podatke koje imamo na raspolaganju.

Sve dok se podaci o zagađenju zraka ne budu javno objavljivali u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, imamo pravo sumnjati da se istina krije od javnosti. Odgovornost za to zajednički snose i zagađivači i nadležni organi vlasti, a nevladine organizacije mogu samo vršiti pritisak na njih, što nam je i bila namjera objavljivanjem naše "grube procjene". Drago nam je da ste tako brzo reagovali na naš članak i iskreno se nadamo da ćete istom brzinom realizovati projekte zaštite okoliša koji se već godinama odgađaju.