28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 16 Juni 2012 22:40

Mehtić o Lejle-i-Miradž

U razgovoru za AA hfz. dr. Halil Mehtić je kazao da je Lejle-i-Miradž jedna od najvažnijih noći u islamskom kalendaru - od - Bedrudin Brljavac - U džamijama diljem Bosne i Hercegovine večeras je obilježena mubarek noć Lejle-i-Miradž. - Centralna manifestacija održana je u Begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je upriličen i prigodan vjerski program. Povodom obilježavanja ove posebne noći u životu muslimana predavanje je održao profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici hfz. dr. Halil Mehtić.

 

U razgovoru za agenciju Anadolija (AA) Mehtić je kazao da je Lejle-i-Miradž jedna od najvažnijih noći u islamskom kalendaru.

http://www.aa.com.tr/ba/headline/58582--u-begovoj-d--amiji-obilje--ena-mubarek-no---lejle-i-mirad--

 

“U ovoj večeri, nakon teških trenutaka u životu, poslanik Muhammed a. s. je doživio veliku počast. On je u jednom djeliću noći prenesen nadnaravnom jahalicom iz Meke u Jerusalem, a otud je uzdignut u najviše nebeske sfere. Noć Miradža se smatra jednom od najviših mudžiza, odnosno nadnaravnih čuda koja su svojstvena samo Allahovim dž. š. poslanicima”, kazao je Mehtić.

 

On je, također, pojasnio kako se u vjerodostojnim hadisima navodi da je poslanik Muhammed u noći Miradža razgovarao s Allahom dž.š., a u nekim predajama se navodi da ga je čak i vidio.

 

“Ono što je najznačajnije, on je vidio velike znakove i velika znamenja. Tom prilikom Poslanik se vidio i Dženet i Džehenem. Te noći je Poslaniku propisan namaz, a tako je i nama propisan namaz”, kazao je Mehtić.

 

Noć Lejle-i-Miradž se tradicionalno obilježava u Bosni i Hercegovini.

 

“Bošnjaci u velikoj mjeri slave i obilježavaju ovu posebnu noć u životu muslimana. Skoro da nema džamije koja neće imati svečanost na kojoj će se govoriti o Miradžu.

Još davno je Vrhovni sabor Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji 27. noć redžepa označio kao noć vakifa s namjerom da imami i hatibi te noći propagiraju i afirmiraju instituciju vakufa, jer je ona značajna u islamu. Zato se ove noći govori i o uvakufljenju imovine”, ističe profesor Mehtić.