23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Juni 2012 10:25

Zeničani uspješni na CC2012

Momci iz Zenice osvojili dva druga mjesta na takmicenju Coding Challenge 2012 koje je organizovano u Mostaru.  Coding Challenge 2012 je cetvrto po redu takmicenje koje organizira Fakultet Informacijskih Tehnologija u Mostaru. Ove godine takmicenje je poprimilo nacionalni karakter s obzirom da su na takmicenju ucestvovali studenti i ucenici srednjih skola sa podrucja cijele Bosne i Hercegovine. Svoj doprinos ovom takmicenju je dao Microsoft kao i druge renomirane firme kao sto su Disti d.o.o, Mistral Technologies, , Green River te Nokia, Pluralsight, Logosoft i BH Telecom. U ovogodisnjem takmicenju je bilo 66 prijava i ucesnici su imali pravo da odaberu jednu ili vise kategorija. Kategorije na koje su se ucesnici mogli prijaviti su: Programiranje windows/web aplikacija, Programiranje windows phone aplikacija, Programiranje igara kao i Programerski izazov.
Ove godine su na takmicenju ucestvovale dvije ekipe "Zenica" u kategoriji Programerski izazov i "ZeGa" u kategoriji Programiranje igara-.

 

Oba tima su ostvarila zavidna druga mjesta u svojim kategorijama. Tim "ZeGa" (Zenica Game Art) su cinila dva studenta prve godine Durmiš Hadis i Hasić Ermin dok su tim "Zenica" cinili Sandro Mišić i Hajrudin Šehić koji je inace Sarajlija ali odlicno suraduje sa nasim Zenicanom. Zanimljiva stvar je sto su sve cetiri momka prva godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija i sto su se takmicili i sa starijim kolegama sa svog kao i sa drugih fakulteta sirom Bosne i Hercegovine. Prema rijecima nasih momaka mnogi su izrazavali sumnju i nevjericu u njihove mogucnosti te su ih u pocetku smatrali kao totalne autsajdere sto se na kraju ispostavilo netacnim. Treba napomenuti da je prvo mjesto u kategoriji Programiranje igara odnio proslogodišnji pobjednik u istoj kategoriji koji je nažalost bio prevelika prepreka za naše momke.

 

Članovima tima ZeGa ovo je bio prvi projekt ovog tipa ističu da neće biti posljednji te da do kraja mjeseca planiraju da izmjene takmičarsku verziju igre i da je ponude na korištenje svim zainteresovanima.. Tim "ZeGa" je napravio igru pod nazivom "Let B1H" Članovi tima "Zenica" su svoj uspjeh postigli takmiceci se sa drugim ucesnicima u "suhom programiranju" rjesavajuci zadatke i probleme koji su dobili.S obzirom da je takmicenje bilo na državnom nivou obje ekipe su ostvarile značajan uspjeh. Na kraju, kako ističu članovi tima, posebnu zahvalnost duguju profesoru Denisu Mušiću. 

 

ccze2