28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Juni 2012 11:28

Protesti pred zgradom Vlade

Petnaestak radnika Javne ustanove Dom penzionera Zenica okupila se jutros ispred sjedišta Zeničko-dobojskog kantona. Štrajk uposlenih, koji potražuju 21 plaću, počeo je 2. aprila, nakon što su Dom penzionera napustili i posljednji stanari. 

 

- Nedavno je imenovan novi Upravni odbor, međutim, sjednica na kojoj bi se razmatrao prvi zahtjev radnika, smjena direktora Ibrahima Babića, još nije održana. Od Vlade ZDK-a koja je u decembru preuzela osnivačka prava nad preduzećem tražimo da se ubrza ovaj proces, da nam se isplate određena sredstava da bismo preživjeli i da se pokrene procedura prijema novih stanara, odnosno štićenika, izjavio je Edin Kadrić, uposlenik i član Upravnog odbora uime radnika Doma penzionera.

 

Okupljenim radnicima obratio se ministar u Vladi ZDK-a Mirko Trifunović koji im je obećao da će njihove zahtjeve prenijeti kantonalnom premijeru.

Radnici su najavili da će dvosatne proteste nastaviti sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima. Rad Doma penzionera opterećava i blokada računa, a po presudi kojom se uposlenicima zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora treba isplatiti razlika u plaćama u iznosu od oko 176.000 KM.