Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 04 Juni 2012 09:11

Povratak učenika OŠ Skender K.

Nekoliko minuta nakon što je sat otkucao tri sata  plato ispred Osnovne škole „Skender Kulenović“ u zeničkom naselju Novo Radakovo bio je ispunjen vozilima i roditeljima djece, čiji povratak se očekivao sa ekskurzije iz Hrvatske.

Bio je to sigurno najtužniji povratak sa jedne ekskurzije ove škole u njene 34 godine. Prije nekoliko dana obilježen je Dan škole. Učenici posljednje generacije osmogodišnjeg obrazovanja, njih osamdesetak, sa razrednicima i direktoricom, otputovali su u Uvalu Skot, između Kraljevice i Rijeke, u sjevernom dijelu hrvatskog Jadrana. Svega četiri sata nakon dolaska, u utorak oko 14 sati, u benignoj igri u vodi, 15-godišnjeg Safeta Serhatlića pokosio je infarkt.

 

Ekskurzija je prekinuta, ali tamošnja policija je insistirala da učenici ne napuštaju Hrvatsku, dok se ne okonča istraga i uradi obdukcija. Umjesto u srijedu, obdukcija je pomjerena na četvrtak, pa opet prolongirana. U petak su učenici dobili dozvolu da napuste Hrvatsku, te su oko 17 sati krenuli.

 

Stigli su u tri sata ujutro a dočekali su ih uplakani roditelji, koji tek naslućuju kakav stres su preživjela njihova djeca, koja su svojim očima gledala prizor koji će im se urezati u sjećanja, za čitav život.Ekipa Zenicabloga bila je sa roditeljima i prijateljima koji su isčekivali da autobusi, nakon desetosatnog putovanja, stignu u Zenicu.

 

Među roditeljima je bio i Husein Kurić, otac 15-godišnje Amele, dajdža umrlog dječaka. U suzama zbog gubitka, neutješni daajdža samo nam je ponovio ono što smo od ukućana čuli bezbroj puta za ovih nekoliko dana.

 

- Sajo je bio primjer, svi su ga spominjali isključivo po dobru. To dijete se nikad ni sa kim nije posvađao. Moja Amela je govorila da je sigurna na ekskurziji, jer je Sajo tu, a tako da se dogodi. Kako je sad mom djetetu, govorio je kroz suze.

 

Za sada nema pouzdanih informacija kad bi se moglo organizovati prebacivanje umrlog dječaka u BiH i dženaza, najvjerovatnije u Zenici. Porodica Serhatlić je izbjeglička, iz Jajca, te u ovoj školi imaju kćerku Sabinu, učenicu šestog razreda.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)