29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 16 Maj 2012 22:37

Eko forum: Zahtjevi za GGM

Održan je sastanak Upravnog odbora  Eko-foruma na kojem se raspravljalo o aktuelnim problemima zaštite okoliša u Zenici. Sastanku su prisustvovali i novi članovi udruženja, kojih je svakodnevno sve više, zahvaljujući otvaranju novih prostorija Udruženja (Metalurg city centar). U ovim prostorijama se svi građani mogu informisati o problemima i rješenjima za zaštitu okoliša.

Članovi Upravnog odbora upoznati su sa rezultatima projekta „Fitoremedijacija tla u Tetovu“. Obzirom da bi se ovim mogao trajno riješiti problem zagađenosti tla u Tetovu, dogovoreno je da se uskoro organizuje javna prezentacija projekta.



Na dnevnom redu sjednice između ostalog bilo je i predstojeće učešće Eko foruma na konferenciji ''Green RoundTable 2012'' koja se održava u nacionalnom parku Tara u Srbiji od 25. do 27. maja u organizaciji Federacije gradova i opština Jugoistočne Evrope za zaštitu životne sredine. Na ovoj konferenciji će predstavnici "Eko foruma" tražiti od investitora podršku za osnivanje Arhuskog centra u Zenici kao centralnog mjesta za pitanja ekologije.

Povodom masovne sječe stabala u Sarajevskoj ulici, "Eko forum" je uputio Inicijativu za dopunu projekta GGM-a Izvršnoj agenciji za implementaciju tog projekta. U inicijativi, uz koju su stale i brojne druge ekološke organizacije iz cijele BiH, zahtijeva se:

1. da se za svako posječeno stablo posadi jedno odraslo stablo u zelenom pojasu cijelom trasom GGM-a.

2. da se za svako posječeno stablo na GGM-u dodatno posade dva mlada stabla na drugim lokacijama u gradu (parkovi, zelene površine pred zgradama, uz obale rijeke Bosne, Babine rijeke,...)

3. da se cijelom dužinom GGM-u obavezno obilježe biciklističke staze, kako bi se omogućila ova vrsta saobraćaja, koja je trenutno u gradu potpuno zanemarena.

Na sjednici Upravnog odbora raspravljano je i o dokumentima o daljinskom zagrijavanju grada koje je Općinsko vijeće Zenica uputilo u javnu raspravu, čije bi usvajanje u izvornom obliku moglo dodatno narušiti kvalitet zraka u Zenici. "Eko forum" poziva građane da se informišu o ovim dokumentima i da daju svoje sugestije, u prostorijama ili na web stranici udruženja.  

Press centar Eko foruma