16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 Maj 2012 01:18

Izbori 7.oktobra

Centralna izborna komisija (CIK) BiH  je donijela Odluku o raspisivanju lokalnih izbora 2012. godine u BiH, koji će biti održani 7. oktobra.  Pored toga što je donesena odluka o raspisivanju izbora za 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH i 61 skupštinu opštine u Republici Srpskoj (RS), CIK je donio i odluku o odgađanju izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara, pošto se nisu stekli zakonom propisani uslovi za provođenje tih izbora.

 

"Ustavni sud BiH je utvrdio da su neke izborne odredbe koje se odnose na Federaciju BiH u neskladu sa Statutom Grada Mostara i dao šest mjeseci da se to reguliše. Pošto to nije urađeno do sada, lokalnih izbora u Mostaru zasad neće biti, a biće raspisani nakon što se za to steknu uslovi“, kazao je predsjednik CIK-a Branko Petrić na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice CIK-a. CIK je donio i set propisa koji su potrebni za provođenje odluke o raspisivanju izbora. Petrić je rekao da je broj glasača u BiH povećan u odnosu na prethodne izbore i sa današnjim danom iznosi 3.213.562 birača i za 189.435 birača je veći nego za lokalne izbore prije četiri godine. Donesen je i rokovnik radnji u kome su precizirane radnje koje učesnici izbornog procesa trebaju da urade i u kom roku.

 

Petrić je kazao da od jučer teče rok za prijavu kandidata.  Takođe, do 14. jula ove godine teče rok za prijavu birača za glasanje putem pošte ili diplomatsko-konzularnih predstavništava. CIK je razmatrao i visinu takse koja se podnosi uz prijavu za ovjeru političkih subjekata i odlučio da visinu takse smanji, imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u zemlji. Za ovogodišnje lokalne izbore iz budžeta BiH bi trebalo biti izdvojeno 4,3 miliona KM, a drugi dio troškova snosit će općine. Prema procjeni CIK-a, koju je iznio Petrić, taj dio će iznositi oko 4,5 miliona KM. Petrić je napomenuo kako se po zakonu sredstva za izbore moraju osigurati 15 dana nakon dana raspisivanja izbora. On je podsjetio da je ostalo još da Parlament BiH usvoji budžet, naglasivši kako ne vjeruje da "iko u ovoj zemlji može biti toliko neodgovoran da se poigrava s državom". "U slučaju nedonošenja budžeta, postoji odluka o privremenom finansiranju", kazao je Petrić