24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 30 April 2012 14:40

Premijer čestitao 1.maj

Čestitka premijera Zeničko-dobojskog kantona povodom 1. maja  - – Međunarodnog praznika rada - Poštovane sugrađanke i sugrađani, stanovnici Kantona! „Prvi Maj“, koji uobičajeno nazivamo „praznik rada“ jeste datum kada su se oni koji žive od svoga rada suprotstavili nepravdi i siromaštvu.  Nažalost, čak i danas, više od stotinu godina nakon prve proslave Prvog maja, nepravda, siromaštvo i diskriminacija su prisutni u našem društvu. 

 

Naše društveno siromaštvo ne možemo brzo pobijediti, ali ga možemo makar pravednije podijeliti između različitih društvenih grupa koje postoje u našem društvu.

Nije pravedno da mi koji svojim radom obavljamo korisne poslove u administraciji društva i u suštini trošimo društvene vrijednosti, imamo više i živimo bolje od onih koji svojim radom to društveno bogatstvo stvaraju.

 

Nije pravedno, bez obzira što i mi radimo i bez obzira na korisnost naših poslova, da mi živimo bolje i lakše od onih koji svojim radom stvaraju uslove za taj naš bolji život. Ako ne budemo iste mogućnosti pravedno pružali svim društvenim slojevima, bojim se da ćemo gubiti svi i ovo malo što imamo.
Zato, čestitajući vam, ipak, i u ovakvim okolnostima praznik „Prvi maj“, pozivam vas da svi zajedno u naše društvo unesemo više pravde u raspodjeli društvenih vrijednosti i da imamo više osjećaja solidarnosti za one koji stvaraju, za one koji ne rade i za one koji nemaju i koji su u stanju socijalne potrebe.

 

Sretan vam Prvi maj!

S poštovanjem,


PREMIJER


mr. sc. Fikret Plevljak, dipl.ing.