Printaj ovu stranu
nedjelja, 23 Novembar 2014 13:17

Sve manje ljekara u FBiH

Bosni i Hercegovini prijeti kolaps zdravstvenog sistema zbog odlaska mladih ljekara van naše zemlje i starosti ljekara koji ostaju. Kazao je ovo za "Dnevni avaz" prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH, dodajući da je u posljednjih pet-šest godina BiH napustilo oko 200 ljekara.

 

 

- Problem je što ostaje vremešni kadar. Pojedini specijalisti imaju 52, 55 i 60 godina, što znači da za pet godina neće imati ko da preuzme sisteme. Dešava se da mladi ljekari uzimaju specijalizacije, potom upisuju kurs njemačkog jezika i po završetku specijalizacije odlaze iz BiH. Razlozi su jednostavni, loš socioekonomski status doktora medicine, teško dugotrajno školovanje koje se kasnije ne isplati, nemogućnost edukacije... - pojašnjava dr. Drljević. Podaci govore da je najviše ljekara otišlo iz Tuzlanskog kantona, a koliko je situacija ozbiljna, govori i informacija da je BiH napustio jedini ljekara iz UKC-a Tuzla koji je samostalno izvodio proceduru elektrofiziološkog ispitivanja srca i radiofrekventne ablacije.  

 

- U Kantonalnoj bolnici Zenica jasno je rečeno da nema nikakvih edukacija u narednom periodu, jer nema novca. Osim toga, BiH trpi teške demografske poremećaje. Stanovništvo stari, a time dolaze i bolesti koje su karakteristične za stariju životnu dob, što će biti dodatno opterećenje za zdravstveni sistem i ljekare, kojih je sve manje - napominje Drljević.  

 

S ovim problemima, istakao je Drljević, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravstva, kako bi se određenim stimulativnim mjerama ljudi vratili. Naši ljekari odlaze u Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku... Za to vrijeme, Federalno ministarstvo zdravstva bavi se samo sobom. Sada čekamo novog ministra kako bismo izašli s nizom mjera za unapređivanje rada Komore i zdravstvenog sistema. Čini se da politika još nije spremna da prihvati struku kao partnera - zaključio je dr. Drljević.

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)