Printaj ovu stranu
utorak, 21 Oktobar 2014 21:49

Stipendije za Alića i Pezera

Na press konferenciji održanoj u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH,  najbolji  bh sportisti, potencijalni kandidati za učešće na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine,  potpisali  su ugovore o stipendiranju  Olimpijske solidarnosti Mok-a. Olimpijski komitet BiH je ponosan na uspjeh pri apliciranju  na program Olimpijske solidarnosti "Školarine za sportiste", koja je odobrila dosad rekordni broj stipendija za bh. sportiste, njih jedanaest i to:

 

·       ALIĆ Hamza - atletika

·       BAŠIĆ Mirza - tenis

·       BOŠNJAK Džemal - boks

·       CERIĆ Larisa - judo

·       DŽUMHUR Damir - tenis

·       HADŽIAHMETOVIĆ Emina – stoni tenis

·       MEŠIĆ Kemal - atletika

·       NINKOVIĆ Ivana - plivanje

·       PEZER Mesud - atletika

·       SADIKOVIĆ Harun - judo

·       SAMARDŽIĆ Aleksandra - judo

 

Prisutnim medijima se obratio Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić koji je  rekao da će bh. sportisti imati mjesečnu stipendiju u iznosu od 650 dolara, a koje su operativne od 1. septembra 2014. godine i trebale bi trajati do 31. augusta 2016. godine, u zavisnosti od kontinuiteta treninga i rezultata stipendista.  Ukupna pomoć za 11 sportista iznosi 407.000 KM za dvogodišnji period do Igara.

 

Predsjednik Kisić je rekao da su Olimpijske igre u Riju 2016. godine prve ljetne Igre koje će se održati u Južnoj Americi - od 5. do 21. augusta 2016. godine. Učestvovat će oko 10.500 sportista iz 204 zemlje, koji će se takmičiti u 42 sporta, među kojima su i novi olimpijski sportovi, golf i ragbi. 7 miliona ulaznica će biti u prodaji u prvoj polovini 2015. godine.

 

Također se novinarima obratio i potpredsjednik prof.dr.Izet Rađo gdje je prisutne upoznao  sa mnogim projektima Olimpijskog komitet BiH koji su u toku realizacije, a tiću se višesportskih međunarodnih takmičenja u 2015. godini, kao i o projektima edukacije, izbora sportiste godine u organizaciji OK BiH, humanitarnog rada i Projekta Pošumljavanja i očuvanja održivog okoliša. Posebno je istakao projekat podrške Klubovima, njih 78 koji su devastirani nedavnim poplavama i koji će dobiti komplete opreme u ukupnoj vrijednosti od 150.000 USD za 3.500 sportista.

 

Stipendisti, potencijalni  kandidati za učešće na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine su se pjedinačno obratili novinarima, te se zahvalili Olimpijskom komitetu BiH na dobijenim stipendijama i istakli odlučnost da ispune normu i nađu se na Olimpijadi u Riju 2016. godine, nakon čega je uslijedilo i zvanično potpisivanje pomenutih Ugovora.

 

Želimo Puno sreće i uspjeha u pripremno-trenažnom i kvalifikacionom ciklusu našim sportistima i ostvarenje olimpijske norme za Olimpijske igre Rio 2016.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)